Dansk Kelly-sak

Dansk politi vurderer å sikte to journalister i storavisen Berlingske Tidende for å ha røpet statshemmeligheter. Saken kan bli en dansk David Kelly-affære.

27.03.04 10:06

En medarbeider i det danske forsvarets etterretningstjeneste har tilstått at han ga journalistene fortrolige opplysninger om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen.

Politiet har avhørt avisens sjefredaktør Niels Lunde og to av hans journalister om saken.

- De to ble avhørt med status som siktede, het det på Politikens nettsider natt til lørdag. Ifølge dansk straffelov kan personer som røper fortrolige opplysninger om statens sikkerhet eller rikets forsvar, straffes med fengsel i inntil to år.

Fortrolig
Ifølge politiken.dk er et fortrolig notat fra tiden før Irak-krigen i fjor vår blant de helt sentrale dokumentene i affæren. Sitater fra notatet har stått på trykk i Berlingske.

- Det foreligger ingen sikre opplysninger om operative masseødeleggelsesvåpen, heter det her.

Dette står tilsynelatende helt i strid med statsminister Anders Fogh Rasmussens uttalelser i Folketinget om Saddam Husseins våpenarsenaler.

Saken minner derfor påfallende om David Kelly-saken, som rystet Storbritannia sist høst og vinter. Kelly tok sitt eget liv etter å ha blitt avslørt som kilde for BBCs melding om at en rapport om Saddams våpen for masseødeleggelse var spritet opp.

Kritikk
Den britiske rikskringkastingen fikk voldsom kritikk for sin håndtering av saken, mens den britiske regjeringen nærmest gikk fri i dommeren Lord Huttons granskingsrapport om Kellys selvmord. Politiken sammenligner Berlingske-saken med Kelly-affæren.

Riktig nok er det ikke snakk om selvmord eller andre personlige tragedier i Danmark, men saken er likevel dramatisk.

- Jeg kan ikke huske en tilsvarende sak, sier professor i strafferett Vagn Greve til Politiken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag