Gå til sidens hovedinnhold

Dansk nei til forbud mot soldatsex

Den danske regjeringen er skeptisk til det norsk-amerikanske forslaget om forbud mot at NATO-soldater kjøper sex på utenlandstjeneste.

Norge og USA foreslo torsdag at NATO vedtar en felles politikk for på hindre at soldater på utenlandstjeneste kjøper sex av prostituerte.

Hensikten er å bekjempe menneskesmugling og tvungen prostitusjon i områder der NATO-soldater er utplassert.

Hundretusener av NATO-soldater har tjenestegjort i fredsoperasjoner som SFOR og KFOR på Balkan de siste ti årene, noe som har ført til en kraftig vekst i den organiserte prostitusjonen.

Ifølge FN kan 90 prosent av alle prostituerte i Bosnia være kvinner som er lurt til landet på falske premisser og siden tvunget til å selge sex av organiserte grupper.

- Problematisk
Norge forbyr norske soldater og offentlige tjenestemenn å kjøpe sex på tjeneste i utlandet.

Men den danske forsvarsministeren Svend Aage Jensby mener det av juridiske grunner er problematisk å forby kjøp av sex.

- Når soldatene er i operasjonsområder, er de omfattet av militær straffelov. Problemet oppstår når soldater for eksempel har en åtte dagers friperiode. Da kan man ikke håndheve et forbud. Man kan like det eller ikke, men det er et spørsmål om vi kan innføre sanksjoner i en slik situasjon, sier forsvarsministeren til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Dansk Folkepartis forsvarstalsmann Peter Skaarup er uenig med forsvarsministeren.

- Grotesk
- Det er grotesk at kvinner utnyttes. Vi snakker om menneskehandel. Det er ikke for mye forlangt at vi i forsvaret og NATO arbeider for en nulltoleranse, slik som i Norge og USA. Vi vil henvende oss til Jensby om saken, sier Skaarup til Ritzau.

Han erkjenner at danske soldater lovlig kan besøke prostituerte i Danmark, men mener saken stiller seg annerledes i utlandet, hvor kriminelle grupper står bak og dermed forstyrrer skjøre konfliktområder.

Norge og USA håper NATO kan vedta en felles politikk i april.

Den norske NATO-ambassadøren Kai Eide påpeker at mye av prostitusjonen på Balkan er organisert av kriminelle bander, som også smugler våpen og narkotika.

- Virksomheten skader økonomien i landene og undergraver dermed hele hensikten med at vi er der. NATO har et spesielt ansvar for å gjøre noe med dette, sier Eide til NTB.

(NTB)

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker