*Nettavisen* Nyheter.

Dansk reality-tortur

I en ny dansk dokureality bryter vanlige mennesker Torturkonvensjonen som del i et spill.

05.01.06 03:19

I går startet dokumentarserien ”Krigerne” på den danskse TV-stasjonen DR1. Danmarks Radio omtaler programmet som ”et psykologisk eksperiment som demonstrer de krefter som kan få medlemmene i en gruppe til å begå onde handlinger.

Tortur
Under innspillingen av serien skal deltagerne ha brutt FNs Torturkonvensjon, og til tider måtte programskaperne gå inn og skille deltagere som utøvet vold mot hverandre, skriver Aftenposten.

- Med dette eksperimentet vil jeg vise at det er enkelt å skape fiendebilder som vil få frem bøddelen i oss alle, sier programskaper Poul Martinsen i et intervju.

Vanlige mennesker
De 20 deltagerne har ingen historie med voldelig adferd. De ble delt inn i to grupper og plassert i et slags krigsspill som gradvis har blitt mer militant.

- Det var overraskende hvor raskt aggresjonen vokste frem i deltagerne. Allerede få timer etter at de var delt inn i lag, var det deltagere som sparket hverandre under en øvelse, sier Martinsen.

Både seriens etiske problemstillinger og dens relevans er omdiskutert i danske medier. Som en del av serien stilles det også spørsmål om hvorvidt TV-teamet er en del av ondskapen som avdekkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.