Dansk sædbank går så det spruter

Foto: Slim ALLAGUI (AFP)

Har godt med donorer, men sliter med å dekke etterspørselen.

Den danske spermbankkjeden Cryos åpner nye kontorer over hele verden. For bare to år siden var Cryos-sjef Ole Schou klar for å måtte legge ned driften, fordi danske skattemyndigheter krevde at sæddonorer måtte oppgi betalingen for donasjonen på selvangivelsen.

Men for å unngå nedleggelse, trakk skattemyndighetene tilbake kravet, og nye sæddonorer strømmet til banken. Ifølge AFP mer enn tredoblet antallet sæddonorer i løpet av fjoråret, fra 30 til 100 per dag i snitt ved Cryos' fire klinikker i Danmark, melder Yahoo.

Klinikkene ligger i Århus, København, Odense og Aalborg.

- Vil hjelpe barnløse
En av donorene, den 28 år gamle legestudenten Jesper, sier han ble sæddonor etter å ha sett et tv-program om barnløse par.

- Kjæresten min er gravid, og hun foreslo at jeg skulle bli donor for å hjelpe andre, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Elektrikeren Hans (38) sier til nyhetsbyrået at han har flere grunner for å være sæddonor.

- Jeg gjør dette for å gjøre en god gjerning, men også for pengenes skyld, sier han.

Betalingen er på 600 danske kroner per donasjon, i alle fall for Hans som har sæd av «svært god kvalitet».

En tsunami av enslige
Hvert år eksporterer Cryos 85 prosent av sine 15.000 til 20.000 sæddonasjoner til utlandet, til mer enn 400 klinikker i 60 forskjellige land.

Men til tross for stadig flere donorer, sliter Cryos med å møte etterspørselen.

På verdensbasis er mellom 10 og 15 prosent av befolkningen ikke fruktbare. I tillegg kommer en stadig voksende gruppe enslige kvinner, som nærmer seg alderen der de ikke lenger kan få barn, og som vil bli gravide før det er for sent.

- Vi hjelper en tsunami av høyt utdannede, enslige kvinner, som har satt karriere framfor barn. Dette er svært krevende klienter, sier Schou.

Bare to av ti sæddonorer velger å oppgi navn, mens 80 prosent velger å være anonyme. Gjennomsnittsalderen for de donorene som har valgt å oppgi navn og personalia er 32 år, mens snittalderen for de anonyme ligger mellom 23 og 25 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.