*Nettavisen* Nyheter.

Dansk tortur-lek granskes

Danske soldater lot som de torturerte hverandre og tok bilder av det. Nå skal det danske forsvaret granske tortur-leken.

21.08.04 14:48

I spissen for torturleken sto major Kristian Richardt som er sjef for de rundt 150 soldatene i en avdeling på militærbasen Camp Eden.

Avisa Ekstra Bladet publiserte lørdag bilder der Richardt med et stort smil mot fotografen holder det som sies å være en skarpladd pistol mot hodet til en dansk soldat som sitter med en blå bøtte på hodet og armene på ryggen, som om han var bakbundet.

Ifølge avisa ble bildene tatt i juni. Bildene ble lagt ut på den danske Irak-styrkens intranett der alle de 500 soldatene, inklusive ledelsen, har kunnet se dem.

- Det handler om en helt uakseptabel oppførsel. Noe sånt har ingen kunnet forestille seg. Det antas å dreie seg om et øyeblikks total ubetenksomhet, men det er helt enkelt idiotisk at en militær sjef kan oppføre seg på denne måten, sier pressesjefen ved den danske forsvarskommandoen, Hans-Christian Mathiesen, til Ekstra Bladet.

For flere uker siden innledet militærpolitiet i Camp Eden en hemmelig etterforskning. Årsaken var at flere soldater hadde klaget på major Richardt, som fortsatt er i tjeneste.

Ifølge det danske forsvaret risikerer majoren tiltale for pliktforsømmelse, noe som kan straffes med opp til ett års fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag