Danske bistandskontorer bombet

Minst ti av kontorene til et danskfinansiert bistandsprosjekt i Nepal er bombet eller brent ned de siste årene, skriver Politiken.

05.06.04 10:36

Landets maoistiske opprørere står bak angrepene, og anklager utenlandske bistandsorganisasjoner for å støtte diktaturet i landet.

Nepal er også norsk hovedsamarbeidsland, og den årlige norske bistanden til landet har vært på nærmere 100 millioner kroner de siste årene.

Den statlige danske bistandsorganisasjonen Danida har i lengre tid drevet skogprogram i Nepal, der opprørerne nå kontrollerer store deler av landet.

- Det er klart at noe av arbeidet går i stå i perioder. De lokalt ansatte blir redde og dypt frustrerte når slikt skjer, sier Jeanineke Dahl Kristensen ved Danmarks ambassade i Katmandu til Politiken.

Operasjon Dagsverk
Også andre danske bistandsprosjekter i Nepal er truet, blant dem fjorårets Operasjon Dagsverk som skulle sikre skolegang til barn av tidligere gjeldsslaver.

Bistandsorganisasjonen Mellomfolkeligt Samvirke står for gjennomføringen av prosjektet, men opplever stadig oftere at lokalt ansatte og samarbeidspartnere trues og presses av maoistene.

Kuppregime
Nepals hovedstad Katmandu har de siste månedene vært herjet av generalstreiker og voldsomme demonstrasjoner, der titusenvis har krevd demokratiet gjeninnført etter kong Gyanendras’ kupp for halvannet år siden.

Danidas årlige bistand til Nepal er på 150 millioner danske kroner, og Danmark er med det landets tredje største giver. Men i stedet for å komme fattige på landsbygda til gode, går nå stadig mer av pengene til prosjekter i området rundt Katmandu der sikkerhetsstyrkene fortsatt har delvis kontroll.

Den politiske opposisjonen i Nepal deler opprørernes syn på utenlandsk bistand, og mener bistandspengene støtter opp om et udemokratisk regime som står bak massive brudd på menneskerettighetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag