RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danske bortført av IS

TATT AV EKSTREMISTER: Grupperingen Den islamske staten IS publiserte en video som viste hvordan de halshogde journalisten James Foley. Nå er flere journalister eller hjelpearbeidere tatt til fange i Syria. Bildet viser James Foley i Aleppo høsten 2012.
TATT AV EKSTREMISTER: Grupperingen Den islamske staten IS publiserte en video som viste hvordan de halshogde journalisten James Foley. Nå er flere journalister eller hjelpearbeidere tatt til fange i Syria. Bildet viser James Foley i Aleppo høsten 2012. Foto: Manu Brabo (Ap)
Sist oppdatert:
Den islamske stat har bortført 20 utlendinger.

LONDON (NTB): Over 20 utlendinger er bortført av den ekstremistiske gruppen Den islamske staten (IS), hvorav de fire siste kommer fra Italia, Danmark og Japan, ifølge avisen The Guardian.

Journalister eller hjelpearbeidere

Alle de bortførte er journalister, fotografer eller hjelpearbeidere. De er blitt tatt til fange i nærheten av byene Aleppo eller Idlib i Syria og er senere blitt flyttet til byen Raqqa nord i Syria, som er under IS' kontroll.

De fire siste bortføringene skal ha skjedd nylig i nærheten av Aleppo, som er Syrias største by. Av disse er det to kvinner fra Italia, en danske og en japaner, ifølge den britiske avisen

Gjorde forsøk på å befri Foley

USA gjorde i sommer et forgjeves forsøk på å redde den amerikanske journalisten James Foley og andre amerikanske gisler i en hemmelig operasjon i Syria.

Dagen etter at Den islamske staten IS publiserte en video som viste hvordan de halshogde Foley, fortalte Pentagon om en «komplisert operasjon» der flere titall amerikanske spesialsoldater ble sendt inn i et avsidesliggende område i Syria der de trodde gislene kunne befinne seg.

HALSHUGGING: Bilde fra videoen der menn fra Den islamske staten halshugger en av sine fanger, angivelig journalisten James Foley.

Men da fallskjermsoldatene kom til stedet, fant de ikke gislene. Pentagon sier det oppsto skuddveksling med militante islamister, og at én amerikansk soldat ble lettere såret da et av helikoptrene ble beskutt. Mange IS-krigere ble drept.

Ikke vellykket

Selv om alle medlemmer av teamet ble hentet tilbake i god behold, sier en talsmann for Pentagon at operasjonen ikke var vellykket fordi de ikke fant gislene.

Blant journalistene som operasjonen tok sikte på å redde, var også Steven Sotloff som ble presentert i live på videoen der Foley ble drept. På videoen ble det meldt at han også ville bli drept om ikke USA stanser flyangrepene mot IS i Irak.

Sier Yazidier må konvertere

Torsdag meldes det at Den islamske staten (IS) har sendt ut en video som angivelig viser hvordan hundrevis av yazidier konverterer til islam.

Mange yazidier er ifølge irakiske tjenestemenn blitt drept fordi de ikke har villet ta avstand fra sin religion og konvertere til islam. Kvinner skal dessuten ha blitt bortført og blitt tatt som slaver.

I videoen hevder gruppen at den er blitt misforstått, og at yazidier som har konvertert, er lykkelige over sitt valg.

Videoen viser blant annet to krigere fra IS, en kledd i svart og en annen i en grå militæruniform, som svarer på spørsmål fra det som tilsynelatende er en intervjuer fra IS.

– Vi råder yazidier til å komme ned fra fjellet og konvertere. Hvis de blir værende på fjellet, vil de dø av sult og tørst. Dette snakket om hjelp fra Vesten og korsfarerland er bare løgn. Hvis de konverterer, vil vi gi dem alt de trenger. De vil leve et lykkelig liv, sier en av mennene.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere