*Nettavisen* Nyheter.

Danske hedninger får eget gravsted

De bekjenner seg til Tor og Odin og vil stedes til hvile som vikinger.

07.07.08 10:19

For første gang på 1000 år får de som tilber de norrøne gudene Tor, Odin og Loke et eget gravsted. Det er Odense kommune i Danmark som har gitt grønt lys for et eget hedensk gravsted, skriver Kristeligt Dagblad.

Den største foreningen får åsatroende i Danmark, Forn Sidr, ble i 2003 offentlig godkjent som trossamfunn. Siden den gang har de tredoblet sitt medlemstall og teller i dag 600 medlemmer. Behovet for et eget gravsted presser seg på, ifølge foreningens formann, Søren Fisker. Han sier de som dyrker de norrøne gudene ikke er fornøyd med at kristne menighetsråd skal sette rammene for gravstener, symboler og planter ved gravstedet.

Det hedenske gravstedet som nå skal anlegges, blir bygget opp med en rekke av store steiner som til sammen skal danne omrisset av et 18 meter langt vikingskip.

René Dybdal Pedersen, religionsforsker ved Aarhus Universitet, sier til Kristeligt Dagblad at det trolig er et par tusen som bekjenner seg til åsatroen i Danmark i dag. Han ser hedningenes gravplass som et uttrykk for større åpenhet overfor andre trossamfunn enn kristendommen. Han viser blant annet til at muslimer har fått eget gravsted og at en ny lov gjør det mulig å opprette gravsteder i danske skoger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.