RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danske kan stilles for norsk rett

Gunn Merete Lode, funnet drept utenfor Bryne august 2001.
Gunn Merete Lode, funnet drept utenfor Bryne august 2001. Foto: Politiet / SCANPIX
Sist oppdatert:
Dansk politi overlater 41-åringen som er siktet for drapet på Gunn Merete Lode (32) til norsk rettsvesen, dersom han blir utlevert til Norge.

Danske myndigheter har ennå ikke avgjort om den 41 år gamle dansken skal utlevers til Norge. 41-åringen er siktet for drapet på Gunn Merete Lode i Bryne høsten 2001.

Samtidig har dansk politi siktet mannen for vold mot to kvinner i Aalborg. Danskene ønsker at mannen stilles for retten i Norge også for disse forholdene.

Fem tiltalepunkter
- Vi har fått tilsendt utkastet for tiltalen mot ham fra Danmark. Utkastet inneholder fem tiltalepunkt, opplyser politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt til NTB.

Dansk politi vil tiltale 41-åringen for blant annet grov voldtekt, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse.

Fant DNA-match
Den 41 år gamle dansken ble siktet for voldtekt i Aalborg i vår. Rutinemessig sjekket dansk politi DNA-prøver fra mannen med et internasjonalt register. Analysene viste at DNA fra 41-åringen matchet DNA fra Lode-saken. Han ble siktet for drapet på Gunn Merete Lode i april, og begjært utlevert til Norge.

- Det er ennå ikke besluttet om han skal utleveres til Norge, sier Monsen. Han mener det kan ta tid før norsk politi får 41-åringen i sin varetekt. Mannen har mulighet til å påklage en utlevering. Saken må da behandles i dansk rettsvesen, opplyser Monsen.

Den 32 år gamle Gunn Merete Lode ble stukket ned tilsynelatende umotivert på vei hjem i Bryne natt til 26. august 2001. Et vitne observerte på kort avstand 32-åringen sammen med en mann i Herikstadveien. Til tross for vitneobservasjonen og en iherdig etterforskning, ble mannen ikke tatt.

Arbeidet i nærheten
41-åringen som nå er siktet for drapet, arbeidet i en bedrift i Herikstadveien i august 2001. Det er ikke tatt ut drapstiltale mot mannen. Politiadvokat Monsen regner med at politiet skal ha sin innstilling til Statsadvokaten klar en stund etter sommerferien.

© NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere