Gå til sidens hovedinnhold

Danske leger motvillig til omskjæring

Danske leger vil være til stede under omskjæring av muslimske og jødiske gutter, men det er motvillig, sier Lægeforeningen.

Danske leger har protestert mot praksisen, men Den danske Lægeforeningen ønsker ikke at inngrepet dermed vil skje uten helsetilsyn.

– Når noen veldig sterkt mener at det er riktig med omskjæring, da nytter det ikke å gå imot. Det blir en konflikt som ikke tjener noen. I stedet får man informere og bruke samme regler som i andre tilfeller, og kanskje bidra til at barnet selv får ta avgjørelsen, sier Lise Møller, leder for det etiske utvalget i Lægeforeningen

Den danske Sundhedsstyrelsen la torsdag fram nye retningslinjer som viderefører tillatelsen til å omskjære gutter av religiøse grunner. Det var ikke ventet at helsetilsynet ville gå inn for noe forbud.

Omskjæring regnes som et operativt inngrep som må utføres av en lege. Det åpnes likevel for at legen kan gjøre bruk av en medhjelper. Dermed kan en religiøs seremonileder utføre inngrepet, men legen må være til stede.

Årlig omskjæres 2.000 gutter i Danmark av religiøse grunner. (©NTB)

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken