*Nettavisen* Nyheter.

Danske sosialdemokrater vil kreve maks 30 prosent innvandrere i skolen

Partileder for Socialdemokratiet i Danmark Mette Frederiksen taler på Arbeiderpartiets landsmøte i 2017. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Danske Socialdemokratiets lanserer ny, radikal innvandringspolitikk.

Socialdemokratiets partileder kaller ikke-vestlig innvandring for Danmarks største utfordring og vil ha slutt på behandling av asylsøknader på dansk jord.

– Vi kommer med utspillet fordi vi som resten av det danske samfunnet ser at vi har store utfordringer med integreringen. Det er etter vår oppfatning den største utfordring i det danske samfunnet nå, sa partileder Mette Frederiksen på en pressekonferanse i København mandag.

Her la hun fram partiets nye asylpolitiske linje, som anses som Socialdemokratiets første store utspill i forkant av neste års valg.

Ett av de mest omstridte forslagene er at det ikke lenger skal være mulig å søke asyl fra dansk jord. I stedet skal såkalte spontane asylsøkere sendes til et danskdrevet asylsenter i et tredjeland, for eksempel Nord-Afrika, noe flere kritikere mener vil være umulig å gjennomføre.

– Det er urealistisk å forestille seg at man kan opprette disse leirene. At landene vil akseptere dem, og at vi kan organisere dem uten at det vil være i strid med en lang rekke prinsipper for det internasjonale flyktningarbeidet, sier generalsekretær Christian Friis Bach i Dansk Flyktninghjælp til Ritzau.

Ingen konkrete land

Under pressekonferansen ville Frederiksen ikke si noe om hvilke land som kan tenkes å ville huse slike asylleire.

– Det vil være avhengig av en konkret avtale med det aktuelle landet. Den kan kun inngås hvis vi sitter i regjeringskontorene, sa Frederiksen, som leder Danmarks største opposisjonsparti.

Som eksempel nevner hun blant annet EUs avtale med Tyrkia, som har stanset store deler av flyktningstrømmen over Egeerhavet.

I tillegg ønsker partiet et tak på innvandring fra ikke-vestlige land, samt at Danmark igjen skal ta inn kvoteflyktninger, noe den nåværende blå mindretallsregjeringen har satt en stopper for – med støtte fra sosialdemokratene.

Innvandringstaket skal ifølge Frederiksen fastsettes årlig av Folketinget på bakgrunn av hvor mange kommunene mener at de kan ta imot.

Tallet skal omfatte både flyktninger, personer på humanitært opphold og familiegjenforeninger fra ikke-vestlige land.

- Ikke noe Arbeiderpartiet går inn for

Sylvi Listhaug sier til Aftenposten at hun håper Arbeiderpartiet vil lære av sitt søsterparti i Danmark.

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser imidlertid at Arbeiderpartiet i Norge vil følge det danske eksempelet, skriver NRK.

– Du skal fortsatt kunne søke asyl i Norge, og vi skal kunne beskytte de som er forfulgt fra krig, sier Støre.

Ap-lederen har ikke tro på forslaget om danskrevne asylsenter i utlandet, og mener det blir vanskelig for små, nordiske land å drive disse asylsentrene på en sikker og forsvarlig måte. Det er derfor ikke noe Arbeiderpartiet i Norge kommer til å gå inn for.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORSKE REAKSJONER: Sylvi Listhaug (Frp) håper det norske Arbeiderpartiet vil følge danskenes eksempel, noe Jonas Gahr Støre avviser. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Maks 30 prosent

Et annet forslag er at det skal lages en tiårsplan for å sikre at ingen boligområder, skoler eller utdanningsinstitusjoner har mer enn 30 prosent ikke-vestlige innvandrere og etterkommere, skriver Aftenposten.

I tillegg skal barn automatisk innskrives i barnehage.

Kritikk fra Enhedslisten

Enhedslisten, søsterpartiet til norske Rødt, er sterkt kritisk til forslagene.

– Det er helt klart ikke problemfritt å integrere flyktninger. Men løsningen er da ikke å eksportere problemene til for eksempel Nord-Afrika, der man allerede står med en gedigen oppgave, sier Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens innvandringspolitiske talsperson.

Pia Olsen Dyhr, leder for Socialistisk Folkeparti, søsterpartiet til SV, er langt mer positiv. Hun mener forslagene vil føre til en mer human asylpolitikk.

– Både i forhold til å hjelpe flere flyktninger på en bedre og mer holdbar måte, øke utviklingsbistanden, igjen å ta inn kvoteflyktninger og behandle asylsøknader i nærområdene er det positivt, sier hun til DR.

– Urealistisk

Rød blokk består også av det liberale sentrumspartiet Radikale Venstre, som kritiserer forslagene for å være umulig å gjennomføre i praksis.

Men Frederiksen avviser kritikken og sier at de andre partiene i rød blokk må innstille seg på at innvandringspolitikken ikke lar seg rokke.

– Det er en meget bred oppslutning om at vi får kontroll på tilstrømningen. Det vil ikke endre seg uansett utfallet av det kommende folketingsvalget, sier Frederiksen, som knytter innvandringspolitikken til ønsket om å sikre "et tillitsbasert skandinavisk velferdssamfunn».

Asylutspillet har fått tittelen «Rettferdig og realistisk». Det inneholder ifølge DR også et forslag om at flyktninger som får asyl gjennom det nye systemet, heller ikke vil få adgang til Danmark. De skal i stedet sendes til en av FNs flyktningleirer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag