*Nettavisen* Nyheter.

Danskene er på vakt

Politiet ber buss- og t-banepassasjerer i København om å følge med på enhver mistenkelig adferd.

08.09.05 14:15

En gang i timen vil de reisende bli bedt om å skjerpe oppmerksomheten overfor personer med mistenkelig adferd, etterlatt bagasje og andre ting, skriver den danske avisa Politiken. Togpassasjerer i Danmark har hørt den samme beskjeden på utvalgte stasjoner siden togbombene i Madrid 11. mars 2004.

- Der er en generell oppfordring om at man på flyplasser, jernbanestasjoner og lignende steder bør ha en skjerpet oppmerksomhet, på samme måte som etter Madridbombene. På samme måte som man hele tiden må ha en skjerpet oppmerksomhet i den verden vil lever i, sier sjefskriminalinspektør Per Larsen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

USAs støttespiller
Danmark har vært blant USAs sterkeste støttespillere i Irak. Terrorekspert Tore Bjørgo poengterer at både Danmark og Norge har vært nevnt som mulige terrormål. Han ønsker likevel ikke å spekulere i om landene kan oppleve en lignende aksjon som torsdagens hendelse i London.

- Det er de landene som har vært mest sentrale støttespillere for USA som er mest utsatt. Norge har vært mer tilbakeholdende i Irak enn for eksempel Danmark, som har gitt en nokså uforbeholden støtte til Bush, sier Bjørgo til TV 2 Nettavisen.

Norge på fiendelisten
Al-Qaida-toppen Ayman al-Zawahiri har nevnt Norge på listen over terrororganisasjonens fiender for henholdsvis ett og to år siden. Det antas at Al-Zawahiri befinner seg i grensetraktene mellom Pakistan og Afghanistan.

- Vi har ingen indikasjoner på Al-Qaidagrupper i Norge, men vi har eksempler på støtteaktivitet her til lands. Det har for eksempel vært folk som har drevet med forfalsking av pass og lignende for operasjoner i Europa, sier Bjørgo.

PST-sjef avbrøt ferien
Likefullt har sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, avbrutt sin ferie for å følge situasjonen i Norge fortløpende.

- Jeg kan bekrefte at Holme har avbrutt sin ferie og befinner seg i Oslo nå, sier pressetalsmann Martin Bernsen i PST til TV 2 Nettavisen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer så langt trusselbildet som uendret etter terrorbombene, og opprettholder trusselnivået som «moderat».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag