*Nettavisen* Nyheter.

Dansker er oppvaskgutter i Irak

Foto: (AFP)

Danske soldater i Irak mener det brukes for liten tid på militære oppgaver, og hevder tiden blir brukt til å holde vakt og vaske opp.

07.01.04 08:23

Det danske forsvaret skal nå undersøke om det er hold i kritikken, skriver Politiken.

- Vi bruker skattebetalernes penger på å hygge oss her i Camp Eden, skriver seniorsersjant C. Noltensmejer i et debattinnlegg i medlemsbladet CS-bladet.

Noltensmejer som har 30 års erfaring i det danske forsvaret, beskriver hvordan soldatene bruker tiden på å holde vakt, vaske opp, og gjøre rent.

- Skulle det skje at vi er nødt til å foreta en operasjon utenfor leiren, så venter vi til det er lyst, og helst litt ut på formiddagen for da kan det ikke skje noe, skriver Noltensmejer videre.

Gransker påstandene
På grunn av sersjantens kritikk av de danske soldatenes innsats i Irak skal både den danske forsvarsledelsen og soldatenes fagforening undersøke om soldatene bruker for mye tid på å passe på hverandre ved den danske leiren Camp Eden ved Basra.

- Jeg kjenner ikke igjen beskrivelsen, men jeg kan jo ikke avvise at det blant soldatene oppleves på denne måten, sier oberst Niels-Jørgen Kvist fra Hærens Operative Kommando, HOK, til Politiken.

Noltensmejer hevder han gir uttrykk for en frustrasjon som deles av mange av de danske soldatene i Irak, og han anklager offiserene for å arbeide med en skjult dagsorden.

Ny taktikk
Sjefen for de danske styrkene i Camp Eden, oberst Henrik Friis, skal onsdag møte det lokale samarbeidsutvalget for å få klarhet i hvor utbredt kritikken er.

- Vi har endret taktikken der nede, slik at vi nå gjennomfører større samlede operasjoner. Det kan kanskje bety at det oppstår noen tomrom sett med soldatenes øyne. Men vi mener nå at vi utnytter styrken der nede så godt det er mulig, sier Niels-Jørgen Kvist.

Cowboyholdning
Offiserenes forening HOD avviser anklagen om at offiserene av hensyn til sin egen karriere unnlater å sende soldatene ut av leiren for å unngå feil og tap.

- Men det er ganske vanlig at et eldre befal synes at offiserene er noen tullinger, sier HOD-formann oberst Steen G. Martinussen.

- Førsteprioritet er å beskytte sine folk, ellers kan man ikke løse noen oppgaver. Så det går ikke med en slik cowboyholdning for å spille helt, fortsetter Martinussen.

Både HOK, offiserene og soldatenes fagforening er enige om at frustrasjonene kan skyldes at oppgaven i Irak har endret seg vesentlig. I dag er det mest bruk for utdanning av irakere og andre mer sivile oppgaver, skriver avisa.

Norske soldater
Også de norske Irak-soldatene bruker mye av tiden på å beskytte seg selv. Styrken i Irak bruker like mye tid på å beskytte seg selv mot fiendtlig innstilte irakere, som på å drive hjelpearbeid, bekreftet den norske kontingentsjefen, oberst Hugo Østreng, overfor NTB i fjor høst.

- Om lag halvparten av tiden har gått til humanitært arbeid. Det er nå engang slik situasjonen er her i området, og jeg er fornøyd med vår evne til å tilpasse oss dette, sa Østreng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag