Dansker kan ha funnet kjemiske våpen

De danske styrkene i Irak har funnet granater som inneholder uidentifiserbar væske, og frykter det dreier seg om kjemiske stridsmidler.

10.01.04 20:59

Bombekastergranatene ble funnet fredag, ifølge en dansk tjenestemann i byen Basra.

Stridsgass
Foreløpige prøver tyder på at det er en hudgass, en kjemisk stridsgass, i de 36 granatene som danske soldater fant. Granatene har trolig ligget nedgravd i minst ti år, opplyser det danske Hærens Operative Kommando (HOK) i Danmark.

De danske soldatene vurderer at det ligger minst 100 granater uten identifikasjonsmerker gjemt i jorden. Funnet ble gjort 20 kilometer nord for Qurnah ikke langt fra Basra.

Granatene lå lett nedgravd og pakket inn i plast i en inntørket sump og ble funnet i en rutinemessig innsamling av eldre ammunisjon.

Inneholder væske
Soldatene så at det var sivet væske ut av noen av granatene og begynte å lete etter spor av kjemiske stridsgasser. Da den første prøven var positiv, ble området avsperret.

Et amerikansk team av spesialister er også på vei for å ta flere prøver, og d et vil ta noen dager før resultatene foreligger.


- De første inspeksjonene viste at bombekastergranatene inneholder væske. Vi vet ikke hva slags væske det er snakk om eller hvor gamle granatene er, opplyste en dansk tjenestemann tidligere.

Blemmer
Hudgasser er kjemiske våpen som tross navnet opptrer i væskeform. Hudgasser, som blant annet omfatter sennepsgass, er en av fire grupper med dødelige stridsgasser. De tre andre er nervegasser, blodgasser og kvelegasser.

Hudgassene fører til smerter og blemmer i huden og virker etsende på lungene, øynene og slimhinnene i magen og tarmkanalen. Hudgasser har også evnen til å endre strukturen i noen av arveanleggene i cellene i kroppen. Dermed oppstår faren for mutasjoner lignende de som oppstår ved stråleskader, opplyser det danske Flyverhjemmeværnet på sin nettside.

Trukket ut
Flere hundre danske soldater er stasjonert i Sør-Irak, hvor de internasjonale okkupasjonsstyrkene ledes av Storbritannia. De norske soldatene i Irak befinner seg i samme område, stasjonert i byen Basra.

En amerikansk gruppe på 400 medlemmer som har lett etter masseødeleggelsesvåpen i Irak, ble tidligere i januar trukket ut av landet, ifølge avisa The New York Times.

(NTB-Reuters-Ritzau)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.