Gå til sidens hovedinnhold

Dansker kjøper nyrer i utlandet

Organmangel i Danmark gjør at stadig flere dansker kjøper organer fra levende mennesker i fattige land. Danske politikere vurderer nå å forby slik handel.

Handelen med organer fra levende donorer er særlig utbredt i fattige land i Sør-Amerika, Midtøsten og Asia. Ofte er det ekstremt fattige landarbeidere som velger å selge organer for å klare seg økonomisk, avslører Danmarks Radio.

Betalingen er helt ned mot 9000 kroner for et organ, mens leger og bakmenn som organiserer handelen, bedriver en innbringende forretning.

Betalte 180.000
40-årige Jim Jarlmann er en av danskene som har fått et nytt liv etter at han i september kjøpte en nyre fra en pakistansk landarbeider. Den nye nyren kostet ham 180.000 kroner, som dekket selve organet, operasjonen, sykehusopphold, hotell, reie og tapt arbeidsfortjeneste for hans kone, som var med til Pakistan.

For Jarlmann, som for et halvt år siden gikk til dialysebehandling på sykehus tre ganger i uken, stod valget mellom å dø på venteliste for et nytt organ eller ta sjansen på å ordne seg en nyre i utlandet.

- Nå kan jeg igjen gå turer uten at jeg hele tiden må stanse opp i ren utmattelse. Det eneste jeg angrer på, er at jeg ikke gjorde dette tidligere, sier Jarlmann til EkstraBladet. Jarlmann har to ganger tidligere fått operert inn nyrer som kroppen hadde avvist, og hadde stått seks år på venteliste da han tok saken i egne hender.

Foreslår forbud
Organhandel er i utgangspunktet forbudt i Danmark, men det betyr ikke at ikke danske pasienter handler organer, mens legene snur ryggen til:

- Vi lukker øynene for det som skjer, og holder det på en armlengdes avstand, sier Steen Fugleberg, overlege ved Herslev Amtssykehus, til Danmarks Radios program DR Dokumentar.

Formannen i den danske nyreforeningen sier organhandelen kan oppfattes som et herre-slaveforhold. Hittil skal 21 dansker ha handlet organer i utlandet.

Nå vil helsepolitisk talsmann i partiet SF (SVs danske søsterparti) forby slik handel.

Ønsker flere donorer
- Jeg har selv arbeidet med nyrepasienter, og jeg vet hvor desperate de er. Men derfra til å se gjennom fingrene med at folk kjøper organer fra fattige mennesker, er svært langt, sier Kamal Qureshi.

Sosialdemokratene vil ikke umiddelbart støtte forslaget om å forby organhandel i utlandet, men oppfordrer i stedet den danske regjeringen til å sette seg konkrete mål for å rekruttere flere frivillige danske donorer. Også Kristendemokratene ønsker økt fokus mot hjemlige donorer fremfor forbud.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus