*Nettavisen* Nyheter.

Dansker ut av Indonesia

Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HIYAWATA (AFP/Scanpix)

Danmark ber tirsdag sine borgere å forlate Indonesia. Også utenfor den norske ambassaden blir det avholdt demonstrasjoner.

07.02.06 09:26

- Utenriksdepartementet anbefaler at dansker i Indonesia forlater landet og at folk som tenker på å reise dit utsetter sine planer, sier Danmarks Indonesia-ambassadør Geert Aagaard Anderson, ifølge AP.

Tirsdag morgen norsk tid var også omkring 5000 mennesker samlet i Peshawar, Pakistan, for den foreløpig største karikaturdemoen der til lands. Demonstrantene brant ifølge AP bilder av den danske statsministeren og en av karikaturtegnerne. I nabolandet Afghanistan støtte opprørere sammen med politi og Nato-soldater.

Omkring 250 dansker er registrert som bosatte i Indonesia.

Mandag ble det avholdt en rekke demonstrasjoner mot danske og europeiske interessekontor over hele verden. Se innslag fra TV 2 Nyhetene. (Gratis Web-TV)

Norsk ambassade
Mellom cirka klokken 07 og 08 norsk tid tirsdag ble det holdt en liten demonstrasjon utenfor den norske ambassaden i den indonesiske hovedstaden Jakarta.

- Det var cirka 50 mennesker, og ingen tendenser til vold eller spetakkel, sier den norske ambassadøren i Jakarta, Bjørn Blokhus, til TV 2 Nettavisen.

Norge har i tillegg til ambassaden to såkalte honorære konsulater i Indonesia. Et på Medan og et på Bali. Disse har ikke informert ambassaden om problemer.

Den norske ambassaden har i dialog med indonesiske myndigheter ikke sett noen grunn til å advare de omkring 200 norske borgerne i landet spesielt.

Demonstrasjoner
Det har blitt holdt flere demonstrasjoner i hovedstaden Jakarta og i minst to andre byer. Demonstrantene har kastet stein og satt fyr på flere danske konsulat. Ytterligere demonstrasjoner var planlagt tirsdag.

- Danmark er hatobjekt nummer én, og en del militante grupper har gått ut og oppfordret folk til å gå fysisk til angrep på dansker i Indonesia. Derfor har dansk UD bedt folk reise ut, sier Blokhus til TV 2 Nettavisen.

Også på Fillipinene ble det danske flagget brent tirsdag.

De 12 karikaturtegningene av profeten ble første gang publisert i danske Jyllands-Posten i september, men har siden kommet på trykk i medier over hele verden. De fleste av dem har påberopt seg ytringsfriheten som bakgrunn for å trykke tegningene.

Det er et strengt forbud mot avbildninger av profeten i Islam.

Ut av Tsjetsjenia
Tsjetsjenias fungerende statsminister, russiskvennlige Ramzan Kadyrov, annonserte mandag at danske organisasjoner ikke lenger vil være tillatt i Tsjetsjenia på grunn av karikaturtegningene, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

En av de rammede organisasjonene er den danske flyktningehjelpen, en av de få humanitære organisasjonene som fremdeles jevnlig reiser til den russiske delrepublikken.

Kadyrov har selv blitt anklaget av menneskerettighetsorganisasjoner for å stå bak kidnappinger og mishandling.

Tatt for prestedrap
Tyrkisk politi har pågrepet en mann mistenkt for å ha drept en italiensk katolsk prest, melder det halvoffisielle nyhetsbyrået Anatolia tirsdag, ifølge AP.

Andrea Santoro ble skutt to ganger i ryggen søndag da han ba i sin kirke ved Svartehavskysten. Vitner sier drapsmannen skrek «Allahu Akbar» (Gud er stor) på arabisk før han skjøt.

Tyrkia er et 99 prosent muslimsk land der flere tusen har protestert mot publikasjonen av Muhammed-karikaturer i europeiske aviser. Det var tirsdag morgen uklart om drapet på presten kunne settes i sammenheng med karikatur-kontroversen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag