RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Døde i steinras 700 meter under bakken

Sist oppdatert:
En 21 år gammel lastebilsjåfør omkom i et steinras i dypet av en jernmalmgruve i Nord-Sverige.

En person ble meldt savnet etter et ras i en gruve i Kiruna i Sverige lørdag kveld. Personen befant seg i en lastebil da raset inntraff. Kjøretøyet skal ha blitt truffet av rasmassene.

I 04-tiden natt til søndag melder expressen.se at den 21 år gamle lastebilføreren er funnet død nesten 700 meter under bakken. 21-åringen var ansatt av et entreprenørfirma, og jobbet med å frakte vekk bergstein.

- Ventet på dette
Gruven det dreier seg om drives av LKAB og ligger i Kiruna, like ved norskegrensen.

Raset skal ha gått på 700 meters dyp og ble varslet av gruvevakten klokken 20.20 lørdag kveld, melder tv4nyheterna.se. Gruven drives døgnet rundt.

Raset skal ha vært så kraftig at personer som befant seg i nærheten, kjente skjelvinger i bakken.

Flere gruvearbeidere Aftonbladet har snakket med sier de ikke er overrasket over raset, og at de flere ganger har varslet ledelsen om tilløp til steinras uten at noe har skjedd.

- Jeg har sagt til min kone og mine barn at jeg håper jeg har fri den dagen det smeller, sier en av arbeiderne som ønsker å være anonym.

Gruvesjef Monika Quinteiro vil ikke kommentere arbeidernes klager. Like etter ulykken lørdag kveld startet LKAB en utredning.

- Først skal vi finne ut hva som har skjedd, så får vi se hva vi skal gjøre, sier talsperson for LKAB, Anders Lindberg.

- Ingen innsperret
De første opplysningene gikk ut på at opptil 200 personer kunne være innesperret, men dette viste seg å være feil.

- Det er ingen personer som er innesperret på grunn av raset. Dette er en veldig stor gruve og det var flere personer på jobb da ulykken inntraff. Men ingen av disse er direkte rammet, de kunne bevege seg ut og inn av gruven på normalt vis, sier Christina Danér i gruveselskapet LKAB til Nettavisen like etter midnatt.

- Har dere evakuert personal etter raset?

- Nei, det har det ikke vært behov for. Det er nå 77 personer som befinner seg i gruven. Enkelte av dem som var på vakt da raset inntraff har valgt å komme opp, fordi de ble redde eller følte seg dårlig, sier Danér til Nettavisen.

- Hva gjør dere videre?

- Vi har avbrutt redningsarbeidet nå, på grunn av uro i bakken. Vi forsøker å starte opp igjen klokken 07, for å grave oss frem til lastebilen. I tillegg konsentrerer vi oss om de pårørende og gruvearbeidere som er lei seg og i sjokk. Vi vil ha samtaler og kriseteam på plass, sier Danér.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere