RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødelig dyr mat

Foto: Scanpix/Reuters
Sist oppdatert:
Med sulten som en brann i magen går demonstranter til angrep over hele verden.

I løpet av de siste månedene har et nytt uttrykk begynt å spre seg blant fattige på Haiti. De snakker om «grangou klowox», eller «å spise blekemiddel». Ordene beskriver den brennende smerten daglig sult fører til.

Globalt fenomen
Lørdag kulminerte flere ukers demonstrasjoner i drapet på en nigeriansk FN-soldat i landet. Samme dagen hadde parlamentet vedtatt å kaste statsminister Jacques Edouard Alexis. Årsaken var blant annet at han ikke hadde sørget for å øke matvareproduksjonen i landet.

Opptøyene på Haiti har pågått i hele april. For under tre uker siden forsøkte rasende demonstranter å storme presidentpalasset i hovedstaden Port-au-Prince, væpnet med blikkbøtter.

- Vi er sultne, skrek demonstrantene før de forsøkte å slå inn portene til palasset der president Rene Preval trolig befant seg.

Lignende opptøyer har funnet sted i Filippinene, Egypt, Elfenbenskysten, Etiopia og Indonesia. Nå slår Verdensbanken alarm.

- Basert på en grov analyse anslår vi at en dobling av matvareprisene gjennom de tre siste årene kan skyve 100 millioner mennesker i lavinntektsland dypere ned i fattigdommen, sier Verdensbankens direktør Robert Zoellick ifølge BBC.

Skyter i været
I løpet av de tre siste årene har snittprisen på basisvarer økt med 83 prosent globalt. Land som India, Kina, Vietnam og Egypt har nå begrenset eksporten av ris. Det går igjen utover de landene som kjøper ris fra andre, som Bangladesh, Filippinene og Afghanistan.

Prisen på hvete har økt med 130 prosent. Soya er 87 prosent dyrere. Ris koster 74 prosent mer, og maisprisen har økt med 31 prosent ifølge Bloomberg.

Prisøkningene er drevet fram av økt etterspørsel og uvær som har ødelagt avlinger i flere land. I tillegg blir jord brukt til å dyrke produkter som kan brukes i drivstoff framfor til mat.

-Ikke bare humanitært
Zoellick oppfordrer rike giverland til å fylle opp de 2,5 milliardene som FNs matvareprogram mangler.

IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn advarer om at også de rike landene vil kunne gå på en smell dersom matprisene fortsetter å øke.

- Fortiden har lært oss at spørsmål som dette kan ende i krig, sier han. Problemet kan føre til ubalanse i handelen, som også påvirker de utviklede landene.

- Det er ikke bare et humanitært spørsmål, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere