RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødelig uvær over Alabama

Foto: Jay Reeves (Ap)
Sist oppdatert:
Dødstallene stiger og de materielle skadene er store etter uværet sør i USA.

Kraftig uvær har herjet amerikanske delstater i sør. Tallet på omkomne stiger, og det er store materielle skader, melder myndighetene.

Amerikanske myndigheter melder torsdag kveld norsk tid om over 250 døde i seks stater, ifølge Sky News. Bare i Alabama - den hardest rammede delstaten - er det bekreftet 162 omkomne. Dette er det tornadoutbruddet som har tatt flest liv på nesten 40 år. Dødstallet er forventet å stige.

Treåring blant de drepte
Blant de drepte er en tre år gammel jente i McComb, Mississippi, som døde da et tre knuste senga hun lå i.

Det er erklært unntakstilstand i fire hardt rammede områder i Georgia, Catoosa, Floyd, Dade og Walker.

- Det er en veldig alvorlig og dødelig hendelse som har rammet delstaten vår, og det er ikke over ennå, sa Alabamas guvernør Robert Bentley til pressen onsdag kveld lokal tid.

Rammet universitetsby
Bare i byen Tuscaloosa i Alabama, som har 83.000 innbyggere og blant annet huser University of Alabama, ble 36 personer drept av én tornado, skriver Sky News. Deler av byen er helt ødelagt og byens infrastruktur hardt rammet. Selve universitetsområdet skal ha sluppet lett fra uværet, men mange studentboliger ble rammet, ifølge AP.

Nyhetskanalen ABC33/40 i Alabama snakket med en av studentene som forteller at hun var på badet da tornadoen rammet og at badet var det eneste som sto igjen av bygget etterpå. Heldigvis kom hun og de andre seg uskadet ut.

- Den utslettet bokstavelig talt kvartal for kvartal, sier Tuscaloosas borgermester Walter Maddox om tornadoen.

I obs-varselet fra National Weather Service (NOAA) het det at uværet ville bevege seg fra delstatene ved Mexicogolfen til fjellkjeden Appalachene. Værevarselet lød på sterke og langtrekkende tornadoer og potensielt store ødeleggelser. Alabama, Georgia, Mississippi og deler av Tennessee ble pekt ut som mest utsatt.

NOAAs stormvarsel i Norman, Oklahoma, opplyser at de har mottatt 137 tornadorapporter i regionen, inkludert 66 i Alabama og 38 i Mississippi.

President Barack Obama vil reise til Alabama etter at staten ble utsatt for tornadoutbruddet, opplyser Det hvite hus.

- Vi vil antagelig ikke få vite omfaget av skadene på flere dager, men vi vil fortsette å overvåke disse alvorlige stormene over hele landet. Vi står klare for å hjelpe folket i Alabama og alle innbyggerne som er utsatt for stormene, sier Obama, skriver Sky News.

Se oppdatert stormvarsel fra National Weather Service (NOAA) her

Det har kommet flere videoer som viser uværets herjinger.

Denne videoen som AP publiserte torsdag viser tornadoen på vei inn over universitetsbyen Tuscaloosa. Opptaket fra Severestudios.com kommer etter reklamen.

Se nyhetsinnslag fra Fox TV TV under:

Se amatørvideo under: Her rammer tornadoen Tuscaloosa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere