RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødsbakterie rammer barnehage

Sist oppdatert:
En fem år gammel gutt er død og flere barnehagebarn skal være smittet av en livsfarlig tarmbakterie i Sverige.

Den fem år gamle gutten som er død etter å ha blitt rammet av dødsbakterien Ehec, også kjent som enterohemoragisk Escherichia. coli (E.coli) - eller «hamburgerbakterien», er fra Stockholms-området. Han ble brakt til sykehuset i Huddinge forrige uke.

Normalt tar det en uke før sykdommen går over. Men gutten ble også rammet av nyresvikt, en alvorlig komplikasjon som kan lede til indre blødninger. Dermed sto ikke femåringens liv til å redde, og han ble det første barnet i Sverige som har mistet livet etter å blitt Ehec-smittet.

- Fem prosent som får sykdommen utvikler nyresvikt. Man pleier å si at fem prosent av disse dør fordi det er en såpass alvorlig sykdom, sier Birgitta de Jong ved det svenske Smittevernsinstituttet.

Jakt på smittekilde
Legene vet fremdeles ikke hvordan guttungen ble smittet. Særlig barn og eldre er utsatt for smittefare.

Allerede er ytterligere 37 personer smittet av tarmbakterien.

- Flere risikerer å bli smittet. Vi må gjøre alt for å finne smittekilden, sier smittvernslege Ann Söderström til nettutgaven av avisen Expressen.

Hva forebygger smitte?
God håndhygiene er blant de forebyggende tiltakene mot smitte. Det samme er godt stekt kjøtt. Melk skal være pasteurisert eller kokt.

Ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt overføres bakterien vanligvis gjennom storfekjøtt, grønnsaker, upasteurisert melk, vann og fra person til person, og kan gi alvorlig sykdom, spesielt hos barn og eldre. Bakterien ble tidligere kalt «hamburgerbakterien» etter flere utbrudd i USA med utgangspunkt i hamburger-restauranter. Større utbrudd i Japan og Skottland i 1996, og i Sverige 1995-96 med cirka 120 tilfeller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere