RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødsdømt led i 69 minutter

Sist oppdatert:
En dødsdømt mann døde først etter 69 minutter på pinebenken.

Henrettelser ved bruk av giftinnsprøytning viser seg å være langt mindre humane enn tidligere antatt. Amnesty International, som på generelt grunnlag er mot dødsstraff, stiller seg kritiske til henrettelsesmetoden. Nå har organisasjonen gått til verks med å samle inn opplysninger rundt mislykkede henrettelser.

I USA har minst ni personer lidd under mislykkede henrettelser der det ble brukt giftinnsprøytning, skriver Guardian. Én av de ni måtte lide i 69 minutter før han til slutt døde.

Fant ikke blodåren
Henrettelsen av Joseph Clark, som var dømt til døden i den amerikanske delstaten Ohio, var heller ikke uproblematisk. Henrettelsen skulle gjennomføres i mai i fjor ved hjelp av innsprøyting med dødelig gift, men teknikerne brukte hele 22 minutter på å finne en passende blodåre hvor de kunne sette giftsprøyten. Men dette så ikke ut til å hjelpe.

19 nålestikk
Clark løftet på hodet for å understreke at giften ikke fungerte. Deretter trakk teknikerne for gardinene og brukte ytterligere 30 minutter på å finne en passende blodåre. Obduksjonsrapporten viser at Clark hadde 19 nålestikk på kroppen.

Angel Nieves i Florida fikk en rekke kjemiske brennmerker på armen under nok en mislykket henrettelse. Problemet er ofte at teknikerne bommer på blodåren når de sprøyter inn giften.

Preget av slurv
- En rekke henrettelser i USA er preget av slurv, noe som forårsaker smerte for offeret og forlenger henrettelsen, skriver Amnesty i rapporten.

Amnesty har utarbeidet en rapport som har tatt for seg amerikanske henrettelser ved giftinnsprøytning siden 2000. Metoden blir brukt i 37 av de 38 delstatene som har dødsstraff i USA. Nebraska bruke fortsatt den elektriske stolen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere