RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødsdømte kan miste ankeretten

Sist oppdatert:
USA er et av landene i verden som henretter flest fengselsfanger. Det hvite hus planlegger nå å frata de dødsdømte retten til å anke.

Bush-administrasjonen forbereder seg på å fremskynde prosessen med å henrette kriminelle som sitter på fengselsavdeling for de dødsdømte. Det vil de gjøre ved å fjerne flere ankeinstanser i det amerikanske, føderale rettsvesenet.

Godkjente 152 henrettelser
Med mindre en 18 måneder igjen av presidentperioden har George W. Bush nå vendt blikket mot et tema som han ble godt kjent med under sine åtte år som guvernør i Texas. Under sin guvernørtid godkjente Bush 152 henrettelser, noe som er en rekord både før og etter hans guvernørtid. Ifølge offisielle memoarer brukte Bush maks 30 minutter på å bli brifet om hvert tilfelle før han traff en beslutning.

USAs statsadvokat, Alberto Gonzales, var Bushs fremste juridiske rådgiver under guvernørtiden i Texas. Det er Gonzales som er satt til å utarbeide den nye vedtekten som i praksis vil frata dødsdømte en rekke ankerettigheter. Vedtekten sies å være inspirert av USAs antiterrorlov og innebærer blant annet at delstatene skal henvende seg direkte til justisdepartementet, og ikke de føderale domstolene, i spørsmål om dødsdømte skal få leve eller dø, skriver The Independent.

Kritisk
Elisabeth Semel, ved University of California law school in Berkeley, er ekspert på dødsstraff. Hun mener den nye vedtekten har kun ett mål for øyet.

- For å gjøre det vanskeligere for mennesker, som er dømt til døden i delstatenes egne domstoler, å unngå å bli henrettet, sier Semel.

Per dags dato har 123 dødsdømte fanger i USA blitt løslatt etter å ha blitt funnet uskyldig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere