RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødssmitte i grøntdisken

Sist oppdatert:
En svenske er død og to andre er syke etter at de er smittet av legionellabakterien. Trolig stammer smitten fra dusjanlegget i en grønnsaksdisk.

Ifølge Aftonbladet mistenker det svenske Smittskyddsinstitutet at smitten stammer fra et Obs! stormarked i Umeå.

Butikken har egne maskiner som sprøyter «tåke» over frukt- og grønnsaksavdelingen for at varene skal se friske og deilige ut. Aftonbladet skriver at det er konstatert legionellabakterier i vannet i anlegget, og alle de tre smittede har handlet i den aktuelle butikken.

Alle dagligvarebutikker i Umeå med denne typen anlegg, er undersøkt. Flere av anleggene skal nå være stengt.

Har lagt lokk
Ifølge avisen har Smittskyddsinstitutet lagt lokk på saken for at det ikke skal oppstå panikk blant folk.

- Vi har valgt å ikke gå ut med informasjon om dette. Vi vil unngå panikk, sier Görell Allestam, biomedisinsk analytiker ved Smittskyddsinstitutet, til avisen.

De tre smittede ble syke i sommer. En av dem er nå død, men det er ikke konstatert at han døde av legionellasmitten. Ifølge miljøsjef Margareta Green-Palo i Umeå var mannen allerede alvorlig syk da han ble smittet.

To omkom i USA
Adm. direktør Svein Fanebust i Coop Norge opplyser at det trolig ikke finnes butikker innenfor Coop/Obs!-kjeden med slike anlegg i Norge.

- Vi har tidligere hatt slike anlegg, men vi fikk problemer med kalkdannelser for tre-fire år siden og valgte å ta dem ned. Men for sikkerhetsskyld kommer vi til å gå ut med en melding til alle butikkene om disse anleggene på mandag, sier Fanebust til TV 2 Nettavisen.

Det er også påvist legionella-utbrudd fra slike luftfuktingsanlegg tidligere. I 1989 ble 33 mennesker syke etter å ha innåndet luft på et supermarked i USA. To av dem døde.

Advarte i 2000
Allerede i 2000 skrev Nettavisen om den mulige faren for legionellasmitte i grønt- og fruktdisken i dagligvarebutikker.

Overlege Pål Jenum i Statens institutt for folkehelse sa den gang til Nettavisen at han etterlyste statlige kontroller av dusjanleggene for å sikre at maskinene sprøyter ut rent vann.

- Hvis vannet i dusjanleggene ikke skiftes ut kontinuerlig, kan det oppstå legionella-bakterier som er livsfarlige å inhalere, sa Jenum.

Farligst for eldre
Legionella er farlig først og fremst for eldre og folk med svekket immunforsvar. Den gir alvorlig lungeinfeksjon, som i verste fall er dødelig. For mennesker med normalt immunforsvar skal antibiotika være nok til å ta knekken på bakterien, men diagnosen legionærsyke er vanskeligere å stille enn for vanlig lungebetennelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere