RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødstallene stiger i flommen på Balkan

Serbiske soldater evakuerer innbyggere fra den oversvømte byen Obrenovac noen få mil sørvest for Beograd.
Serbiske soldater evakuerer innbyggere fra den oversvømte byen Obrenovac noen få mil sørvest for Beograd. Foto: Marko Djurica (/ Reuters / NTB scanpix)
Over 40 personer har omkommet i flommen på Balkan, men dødstallet fryktes å stige.

Soldater, politi og innbyggere kjempet søndag for å beskytte et serbisk kraftverk mot det stigende flomvannet.

12 døde personer ble funnet i den serbiske byen Obrenovac søndag. Byen er den hardest rammede i Serbia, og den er nesten fullstendig evakuert.

– Situasjonen er en katastrofe, sier Serbias statsminister Aleksandar Vucic.

Totalt 16 mennesker er bekreftet døde i Serbia så langt. I nabolandet Bosnia-Hercegovina er 27 bekreftet omkommet, der 20 av de døde personene ble funnet i byen Doboj. En regional politisjef sier flommen var som en «tsunami» av vann.

Kroatias innenriksminister Ranko Ostojic bekrefter at én er funnet død og to er savnet i Kroatia.

Redningsarbeidere har søndag tatt seg fram til flere områder de ikke har hatt tilgang til de siste dagene. De fryktet hva som ville møte dem der.

– Det ser ut som om det har vært en tsunami og et jordskjelv her samtidig, sier en av redningsarbeidene.

Truer kraftverk

Flere hundre soldater og innbyggere stablet søndag sandsekker rundt kraftverket Kostolac, hvor en bielv til elven Donau kun ligger én kilometer unna.

Arbeidere på kraftverket har gravd over en vei i et forsøk på å lede vannet bort fra kraftverket, som leverer omtrent 20 prosent av Serbias strømbehov.

Russiske lastefly har fløyet inn båter, generatorer og mat for å bistå i redningsarbeidet, evakueringen av mennesker og bygging av flomvern etter at elven Sava gikk over sine bredder.

Regnet stilnet søndag, men vannstanden i elven ventes fortsatt å stige.

Flere jordskred har forverret situasjonen og skapt problemer for den pågående redningsaksjonen.

Det rapporteres også om at landminer som har ligget nedgravd siden det var krig i området på 90-tallet, er blitt flyttet på som følge av skredene.

Flyfoto fra byen Orasje i Bosnia-Hercegovina.


Starter innsamling

Norges Røde Kors avgjorde søndag å gi 300.000 kroner av sitt nødhjelpsfond til hjelpearbeidet.

– Røde Kors-frivillige fra Serbia og Bosnia-Hercegovina jobber nå på spreng for å evakuere mennesker til trygge områder sammen med myndighetenes nødetater. De deler ut tepper og mat til de rammede og bygger barrikader for å holde vannet unna kritiske områder, opplyser generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors i en pressemelding.

Minst 15.000 mennesker er evakuert fra en rekke byer og landsbyer i Serbia, og det er erklært unntakstilstand både i Serbia og i Bosnia.

Årsaken til oversvømmelsene er ekstremt kraftig regn siden tirsdag. Ifølge Vucic falt det mer regn i løpet av én dag enn det vanligvis gjør på fire måneder. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere