RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødsvirus spredt til 18 land

Sist oppdatert:
Tusenvis av laboratorier i 18 land er bedt om å destruere et mulig dødelig influensavirus. Viruset tok livet av opptil fire millioner mennesker i 1957.

Omkring 4000 laboratorier i 18 forskjellige land er bedt om å destruere influensaviruset, som ved en feiltakelse er send ut i noen prøvesett som benyttes for å diagnostisere sykdommen, melder nyhetsbyrået Ritzau. Ifølge WHO er viruset blant annet sendt til Brasil, Frankrike, Tyskland og Japan.

Viruset, som går under betegnelsen H2N2, er prøver av en virusgren som i 1957 drepte opptil fire millioner mennesker på verdensbasis. Viruset forsvant i 1968, og folk som er født etter dette året har derfor ikke antistoffer mot sykdommen i kroppen, sier Klaus Stohr i verdens helseorganisasjon (WHO).

Det er College of American Pathologists som har sendt ut prøvesettene. Firmaet har varslet de berørte laboratoriene, hvorav 61 ligger utenfor USAs grenser, og bedt dem destruere prøvesettene. Sannsynligheten for at viruset skal spres ved en tilfeldighet er liten, men College of American Pathologists frykter at det kan komme på gale hender, og brukes som et biovåpen.

Alle laboratorier som har mottatt prøver av det dødelige viruset har blitt kontaktet og bedt om å ødelegge dem. Ingen norske laboratorier skal ha mottatt prøver.

- Vi har fått bekreftet fra Verdens helseorganisasjon (WHO) at ingen laboratorier i Norge har mottatt prøver, sier forsker Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttet til TV 2 Nettavisen.

Hungnes leder for WHOs nasjonale influensasenter i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere