NEW YORK (Nettavisen): «Jeff Sessions er en hederlig mann», skrev president Donald Trump på Twitter 2. mars 2017, altså halvannen måned etter at Trump inntok Det hvite hus.

Sessions ble under valgkampen den første sittende senatoren som offentlig ga sin støtte til Trump. Trump utnevnte Sessions til rådgiver under valgkampen og belønnet ham med stillingen som justisminister.

Under nominasjonshøringen før han fikk Kongressens støtte, uttalte Sessions at han ikke kjente til noen form for kommunikasjon mellom Trumps valgkampmedarbeidere og Russland.

Senere ble det kjent at Sessions selv hadde møtt den russiske ambassadøren Sergej Kislijak minst to ganger i 2016.

Sessions fortalte i en senere høring i Kongressen at han nå husker å ha vært i et møte hvor en rådgiver sa at han kunne arrangere et møte mellom Trump-leiren og Russlands president Vladimir Putin og at han husket å ha møtt Kislijak, men at det skjedde som senator og ikke Trump-medarbeider.

Dette førte til at Sessions erklærte seg inhabil i justisdepartementets – og dermed FBIs – etterforskning av Russlands innblanding i presidentvalget i 2016.

Den beslutningen falt ikke i god jord hos president Trump. Etter dette har Trump angrepet sin egen justisminister en rekke ganger i intervjuer og på Twitter.

Her er sju eksempler:

  1. Etter at Sessions erklærte seg inhabil i Russland-etterforskningen, omtalte Trump ifølge The New York Times sin egen justisminister som «idiot» og sa at han burde trekke seg.
  2. I en tweet 24. juli 2017 spurte Trump hvorfor komiteene og etterforskerne «og selvfølgelig vår hardt plagede justisminister» ikke undersøkte «Crooked Hillary» sine forbrytelser og forbindelser til Russland.
  3. En uke senere tvitret Trump at justisminister Jeff Sessions har inntatt «en veldig svak posisjon» når det gjelder Hillary Clintons «forbrytelser».
  4. Trump uttalte omtrent samtidig til The Wall Street Journal at han var skuffet over Sessions beslutning om å erklære seg inhabil og at han ikke ville ha utnevnt ham hvis han visste det.
  5. I et intervju med The New York Times i desember 2017 gjentok Trump at han aldri ville ha utnevnt Sessions som justisminister om han visste at han ville erklære seg inhabil i Russland-etterforskningen.
  6. 28. februar – altså denne uka – tvitret Trump at det er «skammelig» at Sessions ber generalinspektøren om å etterforske potensielle misbruk av overvåkingstillatelser, blant annet fordi generalinspektøren «er en Obama-fyr».
  7. Samme dag skrev The Washington Post at Trump bak lukkede dører omtaler Sessions som «Mr. Magoo». «Mr. Magoo» er en tegneseriefigur som er gammel, klønete, ekstremt nærsynt, nekter å innrømme at han har et problem og ved hjelp av enorm flaks alltid overlever.

- Hvis en sjef behandlet en ansatt slik, å snakke nedsettende om ham offentlig, si at han aldri ville ha ansatt ham hvis han visste det han vet nå, ville vi sagt at sjefen oppførte seg svært upassende. Hvis et barn i skolen kalte barnet ditt «hardt plaget» eller «veldig svakt» eller «en skam», ville du kalt det barnet en mobber og kanskje til og med bedt skolen om å gjøre noe, skriver CNNs politiske redaktør Chris Cillizza.

Jeff Sessions har svart på kritikken fra Trump med å sende ut en pressemelding denne uka.

«Så lenge jeg er justisminister, vil jeg fortsette å utføre mine oppgaver med integritet og ære, og dette departementet vil fortsette å gjøre sin jobb på en rettferdig og upartisk måte i henhold til grunnloven», sier Sessions.

Nå melder The New York Times at FBIs spesialetterforsker Robert Mueller, som leder Russland-etterforskningen, «undersøker Trumps forsøk på å sparke Sessions våren 2017». Avisen skriver at Mueller er spesielt interessert i perioden i slutten av juli, da president Trump «gjennom å ydmyke Sessions offentlig forsøkte å presse ham til å si opp jobben».