RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De fattige blir stadig fetere

Sist oppdatert:
Mens fedme tidligere har vært et problem i rike land, blir det nå stadig mer utbredt også i den fattige delen av verden.

Særlig fattige kvinner uten utdanning blir overvektige, viser en undersøkelse blant 149.000 kvinner i 37 utviklingsland, blant dem Kina, Brasil og India. Mens fedme tidligere var mest utbredt blant fattige i rike land, var det i de fattigste landene de rike som ble i tyngste laget.

Nå har utviklingen snudd. Fedme er i dag snart et større problem enn feilernæring i mange fattige land, med økt risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft og andre helseproblemer som resultat.

- Fedme rammer i stadig økende grad fattige og lavt utdannede, selv i mange utviklingsland der vi aldri hadde trodd at dette skulle være noe problem, sier Barry Popkin ved universitetet i North Carolina.

Sammen med forskerkolleger ved Sao Paolo-universitetet i Brasil offentliggjør de amerikanske forskerne nå sine funn i siste utgave av International Journal of Obesity.

Lavere matpriser og mindre fysisk arbeid er trolig den viktigste forklaringen på utviklingen, sier Popkin. Manglende kunnskap om helse og kosthold, samt vansker med å skaffe til veie dyrere og mer sunn mat, spiller også trolig inn.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere