*Nettavisen* Nyheter.

De første bildene av «dommedagshotellet»

Foto: Ap (Ap)

Nye bilder avslører sannheten om det prangende pyramidehotellet i Nord-Korea.

27.09.12 21:31

Nord-Korea begynte på byggingen av hotellet Ryugyong i hovedstaden Pyongyang i 1987. Hotellet har blitt omdøpt av media til «dommedagshotellet».

Nå har det blitt frigjort bilder fra innsiden av hotellet, som svært få mennesker har hatt tilgang til.

Symbol på rikdom
Bildene er tatt av et kinesisk reisebyrå som spesialiserer seg på turer til Nord-Korea.

Hotellet, som er 105 etasjer høyt, skulle i utgangspunktet være et symbol på Nord-Koreas rikdom. Men byggingen ble imidlertid satt på vent i 16 år som følge av at de gikk tom for økonomiske midler, melder BBC.

Byggingen ble gjenopptatt i 2008, og planen var at hotellet skulle være ferdigstilt i 2012.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap

Et tomt skall
Den skinnende fasaden gir et inntrykk av at hotellet er snart ferdig. Men interiørbilder avslører noe helt annet.

Interiørbildene avslører nemlig et tomt betongskjellet. Innsiden er blottet for elektrisk ledninger og isolasjon, og alt tyder på at utbyggerne ligger langt bak skjema.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap

Viktig med fasader
Det nordkoreanske regimet har i mange tiår vært opptatt av å framstå som en vellykket kommunistmakt. Fasader har vært veldig viktig for den avdøde diktatoren Kim Jong-Il. Mens store deler av befolkningen har levd under sultegrensen, har regimet brukt vanvittige summer på sitt atomvåpenprogram.

Turister har svært begrenset bevegelsesfrihet, noe som tyder på at nordkoreanske myndigheter ikke har ønsket at omverden faktisk skal vite hvordan situasjonen er i det lukkede landet.

Men med den nye lederen Kim Jong-un, som er sønnen til avdøde Kim Jong-Il, er det håp å spore i horisonten. Mye tyder på at den nye lederen ønsker å innføre reformer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kyodo

- Bøndene får beholde mer
Kim Jong-un ønsker blant annet å innføre en ny landbruksreform, ifølge kilder. Nord-Koreas nye leder vil nemlig la bøndene beholde mer av det de produserer selv, i et forsøk på å øke produksjonen i landbruket, opplyser en kilde nær regimet.

En liberalisering av jordbrukssektoren vil kunne øke matvareproduksjonen, senke prisene og minske den alvorlige underernæringen i befolkningen, melder Reuters.

Ifølge kilden vil den nye lederen reversere politikken som ble innført i 2005, da det ble slått hardere ned på privat produksjon.

- Bøndene vil nå ha et insentiv til å produsere mer. De skal kunne beholde og selge på markedet mellom 30 og 50 prosent av det de produserer, sier kilden.

Nå må det meste av produksjonen fra landbruket selges til staten på statlige aksjoner, der prisen er under markedspris.

Opplysningene om den planlagte reformen har ikke latt seg bekrefte fra annet hold, men Reuters melder at kilden med tette bånd til Nord-Korea og Kina tidligere har vist seg å svært troverdig.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.