*Nettavisen* Nyheter.

De første irakerne har stemt

Foto: SCANPIX/AFP/William WEST

Eksilirakere i Australia avla fredag de første stemmene i valget på ny nasjonalforsamling. Se web-TV her.

28.01.05 09:21

Til sammen 280.000 irakere utenfor Irak kan avgi stemme i 14 land, melder BBC. Irakerne i Australia var først ute fredag, to dager før irakerne i Irak får avgi stemme.

Oppslutningen om valget blant irakerne i Australia har vært laber. Rundt 12.000 av de totalt 80.000 stemmeberettigede irakerne i landet har registrert seg før valget.

Senere på fredag åpnet valglokalene i Midtøsten.

- jeg har drømt om å fortelle barnabarna mine om at jeg var den første kvinnen som avga stemme under det første valget i Iraks historie, sa 60 år gamle Lamaa Jamal Talabani til Reuters da hun stemte i Amman i Jordan.

Hun er sunnimuslimsk kurder, mens mannen er sjiamuslim.

Se web-TV her (abonnement)

Angriper
I Irak er det ventet lav oppslutning om valget. I løpet av de siste dagene har opprørere angrepet flere skoler og andre bygninger som skal brukes som valglokaler. Opprørerne angriper også politimenn og valgmedarbeidere, og har også spredt flygerblader der de truer med å drepe de som går til urnene.

På grunn av sikkerhetssituasjonen er de fleste av kandidatene til nasjonalforsamlingen anonyme. I stedet kan velgerne velge mellom flere lister. Også plasseringen av valglokalene blir forsøkt holdt hemmelig så lenge som mulig for å hindre nye angrep.

Torsdag ble 11 irakere og en amerikansk soldat drept da opprørere angrep et stemmelokale i Samarra.

Fire drept
Fredag ble fire sivile irakere drept da en selvmordsbomber forsøkte å kjøre en bil fullastet med sprengstoff mot en politistasjon i Bagdag. Samtidig ble flere amerikanske soldater skadd under et angrep mot en militærbase utenfor byen.

Fredag var det rolig i Bagdad.

- Det har vært en del skyting med håndvåpen i løpet av natten. I morgentimene var det mye helikoptertrafikk ut og inn av Den grønne sonen, sier TV 2s reporter Fredrik Græsvik til TV 2 Nettavisen.

Det har også vært jagerfly over byen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.