*Nettavisen* Nyheter.

De første Titan-bildene

De første bildene fra Saturns måne Titan viser det som trolig er hav og elvedaler. Se de oppsiktsvekkende bildene her.

15.01.05 00:28

Den europeiske romsonden Huygens sendte data via moderskipet Cassini etter en myk landing på Saturns måne Titan fredag.

De første bildene fra Titan ble offentliggjort like etter klokken 21 fredag kveld.

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter er oppglødd over bildene. Alt tyder på at det er en form for væske på Saturn-månen.

- Den mørke delen til høyre er noe vi tror er hav, og vi ser en kystlinje som trekker seg vertikalt over bildet, sier Brekke til TV 2 Nettavisen

- Bedre bilder kommmer
Bildet viser også formasjoner som kan være fjell, isformasjoner eller elvedaler, ifølge Brekke.

Bildet er tatt fra 16 kilometers høyde, og hver piksel viser rundt 40 kvadratmeter. Brekke er overrasket over bildekvaliteten. Han sammenligner bildekvaliteten med en MMS.

- Bildet er tatt ved hjelp av fototeknologi fra 80-tallet, og lagt ut ubehandlet rett fra kamera. Vi kommer til å få se enda bedre bilder, sier Brekke.

Senere i kveld kom nok et bilde fra Titan, tatt fra overflaten av månen.

- En fantastisk dag
Det var på forhånd forventet at Huygens ville bli ødelagt eller landet i havet da den traff Titan. Alt tyder nå på at Huygens landet på fast grunn. Hadde den landet i havet, ville den ikke fortsatt å sende signaler hele to timer etter landingen.

- Huygens har gjort en bragd. Dette er det mest dristige romprosjekt noen gang. En fantastisk dag, jubler Brekke.

Han minner om at de mest interessante dataene fra Titan først kommer om noen dager.

- Kameraet er bare en liten del av alle de 600 instrumentene i Huygens. Vi kommer til å få gassmålinger, vindmålinger og data fra lytteinstrumenter – blant annet, forteller Brekke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ESA/NASA

- Suksess
Generaldirektør Jean-Jacques Dordain, generaldirektør i det europeiske romfartsbyrået, karakteriserer Titan-landingen som en vitenskapelige suksess, ifølge Reuters.

Radioteleskoper på Jorden observerte radiosignaler fra Huygens under hele kapselens ferd ned gjennom Titans atmosfære, skriver Norsk Astronautisk Forening i en pressemelding.

Opplysningene fra Huygens skal forhåpentlig kaste lys over hva Titans atmosfære og overflate er laget av. Kanskje vil romsondens ferd også gi oss svar på hvordan livet på Jorden oppstod.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag