RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De første bildene av Manchester-selvmordsbomberen Salman Abedi


SELVMORDSBOMBER: Salman Abedi (22) er identifisert som selvmordsbomberen ved Manchester Arena. Hans yngste offer er åtte år gamle Saffie.
SELVMORDSBOMBER: Salman Abedi (22) er identifisert som selvmordsbomberen ved Manchester Arena. Hans yngste offer er åtte år gamle Saffie. Foto: The Sun/Handout
Sist oppdatert:
«Ren ondskap»: Slik viser britisk tabloidavis fram mannen britisk politi mener er selvmordsbomberen fra Manchester Arena.

Selvmordsbomberen i Manchester, Salman Abedi (22), skal ha vært i flere land det siste året, blant annet i Libya, for å trene med al Qaida. Det skriver NBC News, som siterer amerikanske etterretningskilder.

Kilden utelukker ikke at 22-åringen kan ha hatt kontakt med andre grupperinger også.

Les også: Her er ofrene etter terrorangrepet i Manchester
Les også: Tror flere var involvert i Manchester-terror

'Abedi ble identifisert kort tid etter bomben eksploderte, via et bankkort han hadde i bukselommen.

Familie skal tidligere ha informert britiske myndigheter om Abedi og at han «var farlig».

SELVMORDSBOMBER: 22 år gamle Salman Abedi er utpekt som mannen som sprengte seg selv og tok med seg minst 21 andre, utenfor Manchester Arena 22. mai.

«Ren. Ondskap»

Den britiske tabloidavisen The Sun sender onsdag morgen ut papiravis med en forside som skal vise det første bildet av 22 år gamle Salman Abedi, mannen som skal ha stått bak selvmordsangrepet på Manchester Arena. Avisen har også publisert en nettversjon tirsdag kveld.

«Pure evil» står det med stor skrift på forsiden av avisen, sammen med et bilde av det yngste offeret, åtte år gamle Saffie, samt mannen avisen mener er 22 år gamle Salman Abedi.

Britiske myndigheter identifiserte 22-åringen tirsdag ettermiddag på en pressekonferanse.

Den britiske tabloidavisa The Sun er første til å publisere bilde av det britisk politi mener er selvmordsbomberen fra Manchester Arena, 22 år gamle Salman Abedi.

Krimteknikere har gjennom tirsdagen saumfart hjemmet til 22-åringen, og har blant annet funnet en bok om kjemikaler.

Blant annet plukket politiet opp av søppelbøtta utenfor en noe mistenkelig bok. Den har navnet «Know Your Chemicals», eller «kjenn dine kjemikaler», som det blir på norsk.

Abedi var student ved universitetet i Salford, men hadde ikke vært på skolen på flere måneder, ifølge NBC.

Bøker tiltenkt nødetatenr

Den andre boka har tittelen «Jane's CBRN Response Handbook». I beskrivelsen av boka står det følgende: «Denne utvidede versjonen av Jane's kjemisk/biologiske håndbok opplyser om nødvendige planleggings- og responsprosedyrer for hendelser som er kjemiske, biologiske, radiologiske eller kjernefysiske», skriver Dagbladet.

Avisen skriver videre at boka skal være tiltenkt ansatte hos nødetatene, samt dem som er involvert i CBRN-hendelser, som altså involverer kjemiske trusselstoffer, biologiske trusselstoffer, radiologiske trusselstoffer eller nukleære trusler.

FINKJEMMER HJEMMET TIL TERRORIST: Her ser man en etterforsker som kommer ut av hjemmet til terroristen bak Manchester bombingen med en bok hånden hvor det står «Know your chemicals», som på norsk betyr «Kjenn dine kjemikalier».

Har overvåkningsbilder av antatt terrorist

Politiet skal ha sikret seg overvåkingsbilder av den antatte gjerningsmannen idet han gikk inn i Manchester Arena like før bomben ble utløst.

Filmen skal vise at eksplosjonen ble utløst med hensikt og at gjerningsmannen skal ha oppbevart bomben i en bag, skriver The Guardian.

Bomben beskrives som hjemmelaget og primitiv, ifølge en uidentifisert kilde avisen har snakket med.

Skadde mennesker førstehjelp minutter etter at bomben gikk av etter konserten med Ariana Grande i Manchester.

Ikke avklart om han handlet alene

Polititalsmann Ian Hopkins bekreftet identiteten til den mistenkte gjerningsmannen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Hopkins understreket samtidig at den antatte gjerningsmannen ennå ikke er formelt identifisert av rettsmedisinere.

– Nå gjenstår det å få avklart om han handlet alene eller om han tilhørte et nettverk, sa Hopkins.

I alt 22 personer ble drept og 59 alvorlig såret da bomben gikk av ved Manchester Arena rett etter en konsert mandag kveld.

Kom som flykting fra Libya

Abedi skal være født i Manchester, og er den nest yngste i en søskenflokk på fire, hevder The Telegraph.

Avisen skriver videre at foreldrene hans kom som flyktninger fra Libya for å unnslippe det nådeløse Gaddafi regimet.

Les også: To jenter (8 og 18) og mann (26) drept i Manchester-terror

Abedi utløste en sprengladning ved utgangen til Manchester Arena mandag kveld, der artisten Ariana Grande akkurat hadde avsluttet en konsert foran 21.000 tilhørere.

Varslet tilsynelatende på Twitter

Fire timer før angrepet ble det tilsynelatende varslet i to meldinger på Twitter, under emneknaggen #manchesterarena.

«GLEMMER DERE TRUSSELEN VÅR? DETTE ER RETTFERDIG TERROR», lød teksten på den ene meldingen.

Den andre Twitter-meldingen viste bare det svarte flagget til den ytterliggående islamistgruppa IS. Også denne meldingen var utstyrt med emneknaggen #manchesterarena.

Krimteknikere jobber utenfor Manchester arena etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften.

Les også: Ytterligere to personer pågrepet i Manchester-området

Tirsdag ettermiddag meldes det at politiet har pågrepet ytterligere to personer i Manchester-området og gjennomført razziaer mot to adresser i Whalley Range og Fallowfield utenfor Manchester.

Ifølge Britiske medier skal øyenvitner de har snakket med forklart at de opplevde hvordan metalldeler, spiker, bolter og muttere fløy veggemellom- noe som kan indikere at dette var en såkalt tønne-bombe.

Les også: Dette vet vi om Manchester-angrepet

Ikke gi etter for frykten

Etter Manchester-terroren ber Erna Solberg, politiet og Øyafestivalen nordmenn om ikke å gi etter for frykten, men kose seg på festival, konsert og landskamp.

– Vi skal tore å gå på konserter og festivaler og glede oss denne sommeren også, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun har ingen planer om å slutte å gå på store konserter med barna sine.

– Jeg har ikke opplevd at jeg har følt frykt for å være med på det. Det er god kontroll inn i Norge, sier statsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere