– Dette er per nå et forslag til FDP. La oss se hva de svarer, sa Annalena Baerbock på et pressetreff i Berlin onsdag.

Hun leder miljøpartiet sammen med Robert Habeck, og de to har hatt samtaler med både SPD og avtroppende Angela Merkels CDU/CSU for å sondere terrenget etter valget 26. september.

Det har siden valget vært helt åpent hva som blir Tysklands nye regjering etter at Angela Merkel går av som landets leder etter 16 år.

De siste dagene har det vært komplekse sonderingssamtaler mellom de ulike partiene. Nå har altså De Grønne, som ble landets tredje største parti i valget, bestemt seg for hvem de vil forsøke å danne regjering med.

CDU-samtaler fristet ikke

Sosialdemokratiske SPD, som ledes av Olaf Scholz, ble det største partiet i det tyske valget.

De Grønne kom på tredje plass med en oppslutning på 14,8 prosent, mens FDP, som ledes av Christian Lindner, endte på fjerde plass med 11,5 prosent.

SPD-leder Scholz og CDU-leder Armin Laschet har begge forsøkt å få De Grønne og FDP med på regjeringssamarbeid. De Grønnes valg er dermed et viktig skritt mot en ny regjering.

De grønne har tidligere åpnet for mulighetene å sitte i regjering med CDU, og tirsdag var de i samtaler med CDU-lederen for å sondere disse mulighetene. Laschet erkjente tirsdag at det var avstand mellom partiene, men pekte optimistisk på at den ikke var så stor at et samarbeid var umulig. Samtalene ser altså ikke ut til å ha fristet De Grønne tilstrekkelig.

For CDU og Laschet er De Grønnes beslutning nok et slag i magen etter at Merkels parti gjorde det svært dårlig i valget.

Stor politisk avstand

De Grønne og Fridemokratene (FDP) er i utgangspunktet ikke naturlige samarbeidspartnere, og politisk er de to partiene nærmest som hund og katt.

For De Grønne er miljøet aller viktigst, mens høyreliberale FDP er for en nyliberal økonomi med lave skatter og er mindre opptatt av miljø.

Det var lenge uklart hvem som kunne komme i posisjon til å ta over stafettpinnen som landets leder etter Angela Merkel. Både Laschet, Baerbock og Scholz har i tur og orden blitt pekt på som favoritt, men i valginnspurten dro Olaf Scholz fra, og mye tyder på at han har en god mulighet til å bli Merkels etterfølger.