*Nettavisen* Nyheter.

De må følge folkeavstemningen fra sidelinjen

SKOTTE I NORGE: Simon Pauley bor i Mo i Rana og er en av av 1,15 millioner skotter som ikke får delta i folkeavstemningen. Foto: Privat//Dylan Martinez (REUTERS)

De skulle gjerne hatt et ord med i laget om skotsk uavhengighet, men skottene i Norge får ikke delta i folkeavstemningen.

18.09.14 14:19

OSLO (Nettavisen): Anslagsvis 1,15 millioner skotter står på sidelinjen når spørsmålet om skotsk løsrivelse fra Storbritannia skal avgjøres ved valgurnene torsdag. De bor ikke i Skottland. Matt Morrison (29) og Simon Pauley (31) i Norge er to av dem. Det er en fattig trøst at de deler skjebne med kjente skotter som Sean Connery. De skulle gjerne ha deltatt i folkeavstemningen.

Nettavisen LIVE: Alt om folkeavstemningen i Skottland

- Tror jeg ville stemt ja

-Jeg er veldig spent på resultatet. Dessverrre er det bare de som bor i Skottland som kan stemme. Om det var mulig for meg å stemme som skotte i Norge, ville jeg ha gjort det. Jeg tror det ville blitt et ja, sier Simon Pauley.

Den 31 år gamle barneskolelæreren har fulgt valgkampen foran folkeavstemningen i Skottland via nettaviser og Sky News. Torsdag kveld setter han seg igjen foran fjernsynet for å følge valgdramaet.

Klikk på bildet for å forstørre.

BOR I NORGE: Matt Morrison (29) og Simon Pauley (31) er to av mange skotter bosatt i utlandet som ikke får stemme. Foto: Privat

- Vi får nok ikke det endelige resultatet i kveld, kanskje må vi vente til i morgen. Men blir det som jeg håper, blir det kanskje en liten feiring.

Forbereder feiring

- Hvordan vil du feire?

- Med whisky. Dessverre er jeg tom for haggis, ler Pauley på telefon fra Mo i Rana.

Fem år i Norge

Pauley jobber som lærer i barneskolen, er småbarnsfar og norsk gift. Han har bodd fem år i Norge, men tar hvert år noen turer hjem til Skottland for å besøke venner og familie der. Sist gang det skjedde var i mai, og da var valgkampen allerede i gang og diskusjonen om ja eller nei til skotsk uavhengighet gikk høylydt.

Splitter familier

- Nå tror jeg folk flest er litt lei av hele greia og ser fram til å få det overstått. Jeg snakker med familie og venner, og Skottland er veldig delt i spørsmålet om uavhengighet. I min egen familie er moren min veldig på nei-siden, mens resten av familien sier ja til skotsk løsrivelse.

- Etter valget må stridsøksa graves ned?

- Ja, jeg tror de to sidene vil klare å forsone seg etterpå, både i min familie og ellers.

Ubesvarte spørsmål

Pauley forstår godt at mange er usikre før folkeavstemningen i dag:

- Hvis hjertet fikk bestemme, ville nok de fleste skotter stemt ja, men når hodet også skal kobles inn blir de mer usikre. Det skotske nasjonalistpartiet, SNP, har ikke klart å gi gode svar på alle sider ved løsrivelse, for eksempel økonomien, pundet og oljen, innrømmer han.

- Synes du SNP-leder Alex Salmond har gjort en god jobb?

- Både og. Han har vært et ansikt utad for uavhengighetskampen i 20 år og skulle egentlig pensjonert seg. Han er ikke verdens mest karismatiske politiker, men jeg tror folk opplever ham som en mann å stole på.

Klikk på bildet for å forstørre.

HISTORISK DAG: Ja-sidens frontfigur, førsteminister Alex Salmond, sammen med skolebarn i Strichen på valgdagen torsdag, en historisk dag for Skottland uansett utfall av folkeavstemningen. Foto: Danny Lawson (Pa Photos)


Ønsker oljeforvaltning som i Norge

- Skottland har olje, og i debatten har ja-siden flere ganger pekt på norsk forvaltning av oljeressursene. Kan du forklare hvorfor dette står så sentralt?

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅ SE PÅ: Mange kjente skotter får ikke stemme. Sean Connery, en uttalt ja-mann, er en av dem. Foto: Evan Agostini (Ap)

- Da oljen i sin tid ble oppdaget på norsk og britisk side, var Storbritannia dårlig styrt, og den konservative regjeringen valgte å selge bort oljen til utenlandske selskaper. Vi er mange som føler at dette ble dårlig håndtert, og siden har ikke De konservative hatt noen velgere å snakke om i Skottland. Nå er det flere nye oljefelt på vestkysten av Skottland, og det er snakk om å opprette et skotsk svar på Statoil, som kan kreve mer skatt av oljeselskapene og sikre at mer av verdiene kommer innbyggerne til gode, sier Pauley og peker på at oljen bare er én av flere ressurser Skottland kan skilte med. Det er også store inntekter fra vindkraft, bølgekraft, whisky og turisme.

Synd på England?

- Så det er synd på rest-Storbritannia hvis skottene bryter ut av unionen?

- Det kan du si, men folk er i dag veldig misfornøyd med hvordan skotske interesser blir ivaretatt i London og hvordan det britiske valgsystemet fungerer. Jeg tror det er tid for forandring nå, sier skotsk-norske Simon Pauley.

Klikk på bildet for å forstørre.

GÅR TIL URNENE: Valger er i full gang. Denne mannen har akkurat avlagt sin stemme i et valglokale i Edinburgh. Blir det ja, vil den århundre lange unionen mellom England og Skottland synge på siste verset. Foto: Leon Neal (Afp)


Vil stå tidlig opp fredag

En annen skotte i Norge, Matt Morrison (29) fra Aberdeen er like spent og sier han vil stå opp tidlig fredag morgen for å få med seg resultatene av folkeavstemningen.

- Innerst inne håper jeg på et ja. Det er på tide vi tar styringen med vår egen skjebne, sier han.

Morrison jobber innen gassindustrien, har bodd ni måneder i Norge og kom hit på grunn av en norsk jente og jobb.

Han sier han gjerne skulle ha stemt, men så lenge han bor i Norge, er ikke det mulig.

Morrison sier valgkampen har vært energisk og støyende og at interessen og engasjementet for politikk i Skottland har fått et skikkelig oppsving.

- Ved de to siste valgene har vi jo opplevd å stemme på Labour, men få en konservativ regjering. Nå føler skottene at de har noe de skulle ha sagt. Det er veldig spennende, sier han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag