RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De skal redde OL-deltakerne

Hunder skal guide blinde atleter gjennom Beijings travle gater under OL. Nå ligger de i hardtrening. Se video

I Kinas nordøstre provins Luaoning, deler Dalian førerhundsenter ut gratis førerhunder til blinde. Men nå har senteret satt seg et høyere mål: Å utstyre kinesiske blinde atleter med hund til de skal delta i Paralympics i Beijing, melder Reuters.

Å gå rundt i Bejing kan være vanskelig nok som seende. Nå håper førerhundskolen at deres hunder kan være til hjelp for blinde.

Smart og snill
Senteret ble opprettet for to år siden på Dalian medisinske universitet. Fem valper ble valgt ut fra et lokalt hundemarked, og ble værende på senteret til de var voksne nok til å bli trent.

Labrador og Golden retrivere er hovedrasene, fordi disse hundene er smarte, rolige, og passe store til jobben.

Treningssenteret har også sitt eget avlssenter. På grunn av mangelen på pengestøtte, blir valpene fostret opp hos frivillige til de er 10 måneder gamle.

Det tar totalt åtte måneder med trening før en førerhund kan anses som ferdig. De kvalifiserte hundene får da et hjem hos en blind eiere, og blir deres andre sett med øyne.

- Sjeldent med førerhund
Song Yanan har jobbet for senteret siden oppstarten. Hennes lønn på 150 dollar i måneden er bare nok til akkurat å få det til å gå rundt. Men hun sier det er utfordringen som gjør at hun fortsetter.

- Det er sagt veldig lite om førerhunder i kinesiske medier. Dette er helt nytt, og har bare eksistert her i landet i få år.Mange har aldri tenkt på å donere penger til dette, og at vi trenger stor finansiell hjelp, sier hun.

Grunnleggeren av treningssenteret, Dr. Wang Jingyu, studerte dyreadferd i Japan i ni år før han startet opp senteret med egne midler. Nå satser senteret på å få i penger fra frivillige, samtidig som de jobber tett opp mot det kommende Paralympics i 2008.

- Vi drar til OL også fordi vi ønsker å bruke den anledningen til å promotere førerhunder, slik at flere får vite om slike hunder og hvor nyttige de er for mennesker. Vi ønsker mer fokus på blindes liv. Hvis vi bare trener for det kommende O L. ville det vært for enkelt, sier Lian, som også jobber ved senteret.

I dag kan blinde søke Kinas handikappforbund for å få førerhund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere