RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(ESA)

De skal til «Mars»

Sist oppdatert:
Om en måned legger seks karer ut på en reise til «Mars».

Om rundt tre tiår håper både Det europeiske romfartsbyrået Esa og amerikanernes Nasa å sende bemannede romfartøy til Mars. Innen den tid må mye komme på plass.

31. mars legger seks menn, fire russere, tyske Oliver Knickel (28) og franske Cyrille Fournier, ut på en simulert reise til den røde planeten. De vil bli sperret inne i en kapsel der de vil bli utsatt for påvirkninger lik de ekte astronauter vil få under en tur til Mars.

Denne turen vil riktignok bare bli en liten snartur på 105 dager. En virkelig tur vil ta rundt 520 dager, og Esa har planlagt en 520-dagers test for seks andre forsøkskaniner som etter planen skal starte til høsten.

Tar 18 måneder
Avstanden mellom Jorden og Mars varierer mellom 55 millioner kilometer og 400 millioner kilometer, avhengig av hvor de to planetene befinner seg i sin bane rundt sola. Med dagens teknologi vil en tur til Mars til minst 18 måneder.

De seks forsøkskaninene vil under den 105 dager lange testen bli testet i stress, humør, hormonsvingninger, immunforsvar og søvnkvalitet. Forskerne vil også undersøke om en romdiett vil gå ut over helsen til astronautene eller ikke.

Ifølge forskere er det like vanskelig å holde astronautenes fysiske og psykiske helse ved like under en lang romferd, som det er å skaffe penger til og utvikle teknologien som trengs til turen.

Forsinkelse
Simuleringen vil inneholde alle påvirkninger mennesker vil bli utsatt for under en lang romreise, både reisen til Mars, å gå i bane rundt planeten, lande på overflaten og returreisen til Jorden.

- Mannskapet vil bare ha kontakt med hverandre, i tillegg til stemmekontakt med et simulert kontrollsenter og familie og venner, opplyser Esa i en pressemelding.

- En 20 minutters forsinkelse vil bli lagt inn i kommunikasjonen for å simulere så virkelig så mulig en reise mellom planetene, og mannskapet vil spise samme mat som astronautene på Den internasjonale romstasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere