RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De ti flotteste oldtidsbyene

Sist oppdatert:
LiveScience har kåret de ti flotteste oldtidsbyene. De fleste kan du fremdeles besøke.

(SIDE2:) Nå ligger de i ruiner, men en gang var det storslåtte bygninger som lå i verdens viktigste byer.

10. Cahokia
I Illinois finner vi vakre Cahokia. Området er dekket av en rekke menneskeskapte jordhauger, og det skal være det største arkeologiske stedet relatert til den mississippiske kultur, skriver Wikipedia. Rundt år 1100 levde det omtrent 30 000 personer her. Cahokia var med det den største byen i Nord-Amerika frem til 1800-tallet.

9. Xi'an
Dette var en av de viktigste byene i Kina for omtrent 3000 år siden. Det flotteste ved dette stedet, er utgravningene av de 6000 statuene i reel størrelse, som ble bygget for å beskytte gravkammeret til keiseren Qin Shi Huang. Disse står på listen over UNESCOs verdensarvminner.

8. Great Zimbabwe
Komplekset Great Zimbabwe ble bygget en gang rundt år 1200. På den tiden regjerte Shonaene i Zimbabwe, og omtrent 20 000 personer levde i området. De europeiske kolonistene ble svært overrasket da de kom til stedet. De kunne ikke tro at afrikanerne virkelig kunne skape noe slikt. Byen er i dag på FNs verdensarvliste.

7. Thebes
De fleste forbinder Egypt med pyramidene. Men Thebes er også et sted verdt å besøke. Dette var den regjerende hovedstaden i oldtidens Egypt. Her finner vi blant annet templene Karnak og Luxor.

6. Tenochtitlan
Dette skal en gang ha vært en av de største og vakreste byene i verden. Den gang var det hovedstaden i det aztekiske riket, som etter hvert ble til Mexico City. Det var omtrent 300 000 innbyggere her på 1500-tallet. Byen utviklet seg ved bruk av chinampaer. Dette er kunstige øyer, og byen grodde stadig lenger ut i sjøen, skriver Wikipedia. Dessverre er det meste av sjøen tappet ut i dag. Men i Xochimilco, sørøst i byen, kan du finne rester av sjøen.

5. Cuzco
I Inka-imperiet ledet alle veiene til Cuzco i Peru. Dette var hovedstaden i Andesfjellene fra tidlig på 1400-tallet til europeerne kom i 1532. Byen ligger omtrent 3400 meter over havet, og er bygget på et fjellplatå. Her kan du blant annet se gamle inkaruiner.

4. Babylon
Her var en gang de hengende hager. Byen var dessuten en av de viktigste byene i Midtøsten en gang i tiden. Selv om hagene nå er borte, er det fremdeles et viktig sted arkeologisk og historisk sett. Men selv om det er en av verdens flotteste oldtidsbyer, er det i dag bedre å reise til byen gjennom bøker enn i virkeligheten.

3. Konstantinopel
Byen heter i dag Istanbul og er en av de mest kjente byene i Tyrkia. Gjennom middelalderen var Konstantinopel en av verdens største og rikeste byer. Blant tingene du kan se der, ruinene etter den vakre kirken Hagia Sophia. Da tyrkerne kom til byen på 1400-tallet, ble kirken gjort om til en moské og delvis ødelagt. I dag er monumentet et museum, skriver Wikipedia.

2. Athen
Hovedstaden i Hellas er en by som absolutt fortjener et besøk. Vi har blant annet fått demokrati, matte, filosofi og OL fra denne byen, og den var en gang en av de viktigste byene i verden. Innbyggerne bygget fantastiske templer, som Parthenon på Akropolis.

1. Roma
Selv om byen i dag er en moderne storby, er det umulig å reise gjennom Roma uten å se opptil flere av de flotte attraksjonene. Colosseum, Forum, Pantheon og Peterskirken er bare noen få av de fantastiske stedene du bør se.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere