De ti verste landene

Foto: Illustrasjon (EPA/Scanpix)

25 millioner mennesker er flyktninger i sitt eget land, ifølge en rapport fra Flytningerådet. Se listen over de ti verste landene her.

Mange mennesker er drevet på flukt i sitt eget land som følge av borgerkriger og overgrep fra sin egen regjering.

- Dette er en av vår tids største tragedier. Til tross for det enorme omfanget i antall mennesker og lidelser, får denne virkeligheten dessverre forholdsvis liten oppmerksomhet i offentligheten, sier utenlandssjef Bjarte Vandvik i Flyktningerådet.

Rapporten fra Flyktningerådet omfatter ikke flyktninger som har krysset en internasjonal grense, og som ofte har større grad av beskyttelse.

- Regner vi med disse, blir det samlede antallet flyktninger og internt fordrevne nærmere 40 millioner mennesker, opplyser Vandvik.

11. september og den påfølgende krigen mot terror har ifølge rapporten ført til en svekkelse av flyktningenes beskyttelse

- Etter 11. september 2001 er flere regjeringer blitt oppfordret til å finne militære løsninger i konflikter og underminerer respekten for internasjonale humanitære standarder og menneskerettigheter, påpeker Vandvik.

De ti verste landene ifølge rapporten:

Burma:
Opptil en million mennesker er internt fordrevet i landet, som følge av regimets brutale framferd overfor minoriteter de mistenker støtter opprørsgrupper.

Burundi:
For de mange hundre tusen flyktningene i Burundi er situasjonen blitt stadig verre det siste året. Mer enn en million mennesker er avhengig av nødhjelp, mens kamper har tvunget titusenvis ut av sine egne hjem.

Colombia:
Beskyttelsen for de internt fordrevne har ikke blitt bedre siden 2002 da president Uribes regjering iverksatte en aksjon for å gjøre slutt på konflikten i landet med militære midler. Stadig flere sivile ble dratt inn i konflikten, og 175.000 ble fordrevet i 2003.

Elfenbenskysten:
Etnisk hat og fiendtlige holdninger til immigranter gjør situasjonen for flyktningene i landet svært vanskelig. Ikke bare nektes de arbeid på plantasjer, men de fryses også ut av lokalsamfunnet.

Den demokratiske republikken Kongo
Mer enn tre millioner mennesker er flyktninger i eget land i Kongo, som et resultat av kamper og alvorlige brudd på menneskerettighetene, deriblant kannibalisme, systematiske drap og voldtekt.

Indonesia:
Offensiven mot opprørerne i Aceh-provinsen i mai 2003 førte til at hjelpearbeidere ble utestengt fra området. Dette fører til bekymring rundt den humanitære situasjonen i provinsen og for overgrep fra begge sider i konflikten. Mer enn 120.000 sivile er internt fordrevet.

Liberia:
Av landets tre millioner innbyggere var 500.000 flyktninger ved utgangen av 2003. Til tross for fredsavtalen fra i fjor sommer fortsetter drap, plyndring, voldtekt og trakassering av sivile utenfor hovedstaden Monrovia, der fredsstyrker ikke er utplassert.

Russland:
Flyktninger er tvunget tilbake til farlige områder etter at russiske myndigheter har stengt flyktningleire for internt fordrevne fra Tsjetsjenia.

Somalia:
En våpenhvile fra oktober 2002 har resultert i svært få forbedringer for landets 350.000 interne flyktninger.

Sudan:
Landet har verdens størst andel av internt fordrevne flyktninger. Beregninger viser at rundt fire millioner mennesker er drevet på flukt i eget land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.