Gå til sidens hovedinnhold

- De trenger hjelp i dag!

Utviklingsminister Heikki Holmås forsikrer om at situasjonen følges fortløpende.

Etter flere tiår med borgerkrig mellom nord og sør, ble Sør-Sudan erklært som selvstendig stat i fjor sommer. Men frigjøringen har ført med seg nye problemer. Sør-Sudan er rike på oljeressurser, mens Nord-Sudan står for oljetransporten.

- Har blitt enda verre
Uenigheter om oljeinntekter og transportinntekter har ført til kraftige kamphandlinger mellom nord og sør, som igjen har ført titusener av mennesker på flukt.

- Vi følger nøye med på utviklingen i Sudan og Sør-Sudan. Det som allerede er en vanskelig situasjon for mange folk i Sør-Sudan, har blitt enda verre de siste månedene, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV) til Nettavisen.

- Rundt 200.000 flyktninger fra Sør-Kordofan, Blånilen og Abyei bor i flyktningeleire ved grensa mellom Sudan og Sør-Sudan. Det kan bli mange flere, sier han.

Les sjefredaktør Gunnar Stavrums kommentar:Livsfarlig i kruttønnen Sudan

- Må handle før regntiden
Nå står 80.000 flyktninger, som har akutt behov for nødhjelp, i fare for å «dynges ned av regnvann når regntiden slår inn i neste måned. Leger Uten Grenser er svært bekymret for situasjonen og sier det haster med nødhjelp.

- Det er kommet en del flyktninger fra Sudan over grensen til Sør-Sudan fra dette området hvor det har vært kamphandlinger. De er fra Blånil-staten. De har flyktet unna kamphandlingene hvor det har foregått bombinger. Det er 80.000 av dem som er kommet inn til flyktningleirene Doro og Jamam i dette området som er dominert av mye våtmarker og sumper, sier Morten Rostrup i Leger Uten Grenser til Nettavisen.

- Det som er problemet er at når regntiden kommer i april, så vil veldig store deler av disse områdene bli store sumper fulle av vann. Det vil føre til vanskelig fremkommelighet. Jeg har selv jobbet i tilsvarende områder i Sør-Sudan og sett hvordan vannet har steget. Da jeg var der forsvant flystripen under vann, sier Rostrup.

- Hvis man ikke gir hjelp i løpet av i dag og de kommende ukene, så vil det bli et logistisk mareritt å få inn hjelp til disse menneskene, sier han.

Sprengt kapasitet
Rostrup sier at både veier og flystriper vil drukne i regnvannet når regntiden inntreffer. Og da vil det være for sent å sende nødhjelpssendinger inn i området.

Rostrup sier at Leger Uten Grenser allerede har sprengt kapasitet i området. Nå etterlyser han mer hjelp til flyktningene, og ber giverland og hjelpeorganisasjoner om å komme på banen før det er for sent.

- Det som er problemet er at etter Sør-Sudan ble uavhengig i fjor sommer, så har mange hjelpeorganisasjoner og myndigheter gått over til en langsiktig bistandsstrategi om hvordan man skal bygge opp landet videre, sier Rostrup.

- Det er pågående konflikter og mye flyktninger i ulike områder. Nå er det nødhjelpsmodus som må inn, sier Rostrup.

Han sier langsiktig bistandsarbeid er bra, men:

- Det må ikke ta bort oppmerksomheten fra å redde liv i dag. Så vi ønsker at andre hjelpeorganisasjoner kommer inn og bistår. Vi har nærmest sprengt kapasitet.

- Forventer en større respons
Norge har bidratt med flere millioner i bistand til trengende i Sudan og Sør-Sudan, som er kanalisert gjennom ulike organisasjoner.

- Norske myndigheter bevilger penger til hjelpearbeid til Sør-Sudan. Men hvordan de prioriterer i forhold til langsiktig bistand og akutt nødhjelp, er jeg ikke sikker på, sier Rostrup.

- De er oppmerksomme på situasjonen, men vi forventer en større respons som er helt spesifikt rettet mot nødssituasjonen. Og at det vinkles mot akutt nødhjelp nå, fordi det står om menneskeliv, sier han.

Holmås sier Norge har gitt 200 millioner kroner som går direkte til nødhjelp.

- Norge har allerede gitt over 200 millioner kroner i nødhjelp til de som er rammet i Sør-Sudan og Sudan. De norske pengene går gjennom FN, Røde Kors og hjelpeorganisasjoner som Leger uten Grenser, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp. Norge vurderer situasjonen fortløpende, sier utviklingsministeren.

Elendige, sanitære forhold
Rostrup sier det er akutt mangel på vann til flyktningene, samt elendige, sanitære forhold.

- Man må regne med 20 liter vann per menneske for at det skal være tilfredsstillende hygiene. Nå er det bare åtte liter, og det er for lite.

- Det er ikke lagt opp til skikkelig sanitært anlegg, så da vil det spre seg sykdommer og epidemier. Vi har sett økende antall av barn som får diaré og noen har blodig diaré. Det er også malaria i området, og underernæring er også et problem de utsettes for. Situasjonen er kritisk, sier Rostrup.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot