Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dean og Kerry i revolverkamp

Foto: (AFP)
Howard Dean kjemper for livet i demokratenes primærvalg. Den siste dagen før valget i New Hampshire havnet hann og John Kerry i verbal skuddveksling om utenrikspolitikken.

Howard Dean ledet alle målinger i New Hampshire inntil han overraskende tapte i nominasjonsvalget i Iowa forrige mandag. Der vant John Kerry med klar margin, og han leder nå også målingene i New Hampshire et godt stykke foran Dean.

I et desperat forsøk på å ta igjen det tapte gikk Dean til angrep på Kerry mandag. Han trakk Kerrys dømmekraft i tvil, ettersom han støttet den siste krigen i Irak, mens han var en hardnakket motstand av krigen i 1991.

- Utenrikspolitisk ekspertise er avhengig av tålmodighet og dømmekraft. Jeg setter spørsmål ved Kerrys dømmekraft da han stemte nei i 1991 og ja i 2002. Jeg mener det burde være motsatt, sa Dean ifølge CNN.

Hykler
Kerry svarte på kritikken ved å stemple Dean som en hykler, som «avslutter valgkampen i New Hampshire på samme måte som han starte den. Ved truende å rive ned sine motstandere i stedet for å bygge opp en egen positiv visjon».

Dean har også brukt store ressurser på markedsføring den siste uken før New Hampshire-valget. Ifølge CNN har han brent av sju millioner kroner på kampanjer i «Granitt-staten» den siste uken.

Alltid overraskelser
Det kan se ut som det trengs. På den siste målingen gjort for CNN og USA Today leder Kerry med 36 prosent av stemmene, mens Dean har 25 prosent. Senioranalytiker i CNN, Bill Schneider, advarer imidlertid mot å stole for mye på målingene.

- New Hampshire-velgerne kommer alltid med overraskelser, sier Schneider og legger til at være kan bli en avgjørende faktor ved at det påvirker oppmøtet. Det er varslet snø i New Hampshire på valgdagen.

Resultatene fra New Hampshire kommer til å påvirke de neste statene som holder primærvalg, og er derfor svært viktig. Neste uke skal sju delstater holde sine valg.

Nett-treff
I morgen klokken 13.00 stiller USA-ekspert Svein Melby på nett-treff i TV 2 Nettavisen.

Send inn spørsmål til Melby her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!