*Nettavisen* Nyheter.

Deler sorgen med Sverige

Både næringslivstopper og politikere har sendt en siste hilsen til Anna Lindh i TV 2 Nettavisens kondolanseprotokoll. Kondolanser kommer også fra Vietnam og Chile, USA og Frankrike.

17.09.03 09:48

Nesten 450 av TV 2 Nettavisens lesere har skrevet under på kondolanseprotokollen som nå vil bli overrakt den svenske ambassaden i Oslo.

Lesere i hele Norge har uttrykt sin medfølelse og fortvilelse over drapet. Onsdag har det gått én uke siden Sveriges utenriksminister Anna Lindh ble knivstukket på kjøpesenteret NK i Stockholm.

- Du kan ikke hindre sorgens fugl å fly over ditt hode, men du kan nekte den å bygge rede i ditt hår, oppfordrer en leser i sin hilsen til Anna Lindhs familie.

- Stakkars land
Svensker bosatt i Norge har også benyttet muligheten til å sende den avholdte utenriksministeren noen siste velvalgte ord.

- Du var en solstråle og en fin representant for Sverige som vi utenlandssvensker var stolte av, skriver en.

- Vi må ikke la ondskapen ta over. Gjerningsmannen må finnes og stilles for retten. Stakkars land, stakkars familie, skriver en annen.

Forbilde
Mange peker på hvor beundret Anna Lindh var.

- Vi har mistet et forbilde. Klar, tydelig, engasjert og dyktig, skriver en leser.

- Anna Lindh var Sveriges politiske kronprinsesse. Jeg er selv lokalpolitiker, og for mange unge kvinner var Anna Lindh et forbilde, skriver en annen.

Representanter for lokalpolitikken, særlig i lokallag av Arbeiderpartiet og SV rundt om i landet, er tallrike i kondolanseprotokollen. Lindh representerte Sosialdemokratene i Sverige.

- Vi håper at vi slipper å se en slik sak igjen, verken i Sverige eller noe annet sted i verden, skriver AUF Vestfold.

- i Anna Lindhs ånd plikter vi å slå ring rundt det åpene og demokratiske samfunn, oppfordrer ordfører Arne Bergland på vegne av Lenvik kommune i Troms.

44 sider
Kondolansene fra TV 2 Nettavisens lesere fyller 44 A4-sider.

Næringslivstopper, representanter for det offentlige Norge har også vist sin respekt for den avdøde utenriksministeren i kondolanseprotokollen. Ansatte både i Sosial og Helsedirektoratet, Riksrevisjonen og UDI kondolerer. Det samme gjør toppledelsen i selskaper som Dinamo Norge og Volvo Norge, kjente advokater, ansatte ved folkehøgskoler, høgskoler og universiteter. Nordmenn i utlandet har også grepet sjansen til å sette ord på sorgen.

- Hele Sverige har min medfølelse, skriver en nordmann som for tiden oppholder seg i Ho Chi Min-byen i Vietnam.

Det er også kommet kondolanser fra Chile, Brasil, USA, Danmark og Frankrike.

Anna Lindh ble knivstukket i magen 10. september 2003. Hun døde av skader i mageregionen 11. september.

Nærmere 1300 personer, blant annet ministre og ledere fra en rekke land, deltar under en minneseremoni for Lindh i Stockholm fredag.

Torsdag klokken 16 arrangerer den svenske ambassaden en minnegudstjeneste i Margaretakyrkan i Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.