RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Demokratene lover å ta tak i våpenlovene


Toppdemokraten Nancy Pelosi lover å ta tak i våpenlovene når den nye Kongressen trer sammen. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix
Toppdemokraten Nancy Pelosi lover å ta tak i våpenlovene når den nye Kongressen trer sammen. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Demokratene lover å bruke sin nyvunne makt i Kongressen til å ta tak i USAs våpenlover, i kjølvannet av flere nye masseskytinger.

Nylig ble elleve personer skutt og drept i en synagoge i Pittsburgh, og onsdag ble tolv personer skutt og drept på en bar i California.

Etter at Demokratene vant tilbake flertallet i Representantenes hus i mellomvalget denne uken, er det ventet at de vil fremme flere forslag for å stramme inn landets våpenlover. Blant tiltakene de trolig vil foreslå er utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp og et forbud mot våpen som ligner halvautomatiske militære våpen.

– Det amerikanske folket fortjener handling for å få slutt på epidemien av daglig våpenbasert vold som frarøver folk livet på skoler, i religiøse bygg og på gatene, sier Nancy Pelosi, som er kandidat til å lede førstekammeret i Kongressen. Hun lover å kjempe for flere tiltak for å begrense våpenkriminaliteten, inkludert å forby magasiner med stor kapasitet. Pelosi vil videre åpne for å midlertidig beslaglegge våpen fra personer som antas å være en fare for seg selv eller andre.

Selv om Demokratene kan få vedtatt forslagene i Representantenes hus, vil de trolig møte motstand i Senatet. Der har Republikanerne fortsatt kontrollen. Forslagene vil også møte motstand hos president Donald Trump, som har lovet å forsvare grunnlovstillegget om retten til å bære våpen. I tillegg fastsettes mange av våpenlovene på delstatsnivå.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere