Demokrater raser mot Netanyahu etter talen

Benjamin Netanyahus opptreden i Washington har ikke falt i god jord hos mange demokrater. I Kongressen ble han derimot mottatt med jubel av republikanerne.

Benjamin Netanyahus opptreden i Washington har ikke falt i god jord hos mange demokrater. I Kongressen ble han derimot mottatt med jubel av republikanerne. Foto: Gary Cameron (Reuters)

Washington (NTB-AFP): Flere demokrater beskylder Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å hisse til frykt og lede an i en marsj mot krig etter talen han holdt i Kongressen tirsdag.

Rundt 60 demokratiske medlemmer av Kongressen boikottet talen som Republikanerne hadde invitert Netanyahu til å holde, mens andre som var til stede, virket frustrerte og rasende over det de hadde hørt.

En av demokratene som ikke boikottet talen, mindretallslederen i Representantenes hus Nancy Pelosi, var gjerne blant de siste som reiste seg da kongressmedlemmene til sammen 26 ganger ga Netanyahu stående applaus.

– Jeg var på randen av tårer, sorgfull over hans fornærmende og nedlatende holdning til USA og vår kjennskap til trusselen som Iran representerer, og til vår klare holdning mot spredning av atomvåpen, sa hun etter talen.

Imot invitasjonen

Demokratene mener at Netanyahu aldri skulle vært invitert, bare to uker før et valg i Israel og midt i vanskelige forhandlinger for å stanse Irans atomprogram.

En sterkt engasjert Netanyahu advarte mot at avtalen som president Barack Obama forsøker å forhandle fram med Iran, bare vil gjøre det lettere for Iran å utvikle atomvåpen og sette verdensfreden i fare.

En av dem som holdt seg borte fra talen, var Earl Blumenauer, som sier at Netanyahu gang på gang har skjøvet USA mot krig.

– Jeg har lyttet til hans alarmistiske spådommer. Jeg hørte på da han ledet an i heiagjengen for den verste feiltakelsen i USAs historie, nemlig Irak-krigen, sa han og la til at Netanyahu ikke kom med noe alternativ i tirsdagens tale.

Flere andre demokrater, blant dem senatorene Robert Menendez og Chuck Schumer, ga derimot sterk støtte til Netanyahu.

Republikansk jubel

Og jublende republikanere ga den israelske statsministeren en varm velkomst etter at han var invitert til Washington av presidenten i Representantenes hus, John Boehner, som verken informerte Det hvite hus eller Demokratene.

Flertallslederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy, sa etter talen at han var oppglødd over den tverrpolitiske velkomsten Netanyahu hadde fått, og at han håpet alle amerikanere ville lytte til hans viktige budskap.

Flertallslederen i Senatet, Mitch McConnell, sa etter talen at Senatet neste uke skal stemme over et forslag som krever at Kongressen godkjenner enhver avtale som Obama kommer fram til med Iran, et forslag Obama håper å unngå.

Invitasjonen har ført til at forholdet mellom Israel og landets viktigste allierte USA har falt ned til et nytt bunnivå, både fordi invitasjonen var et grovt brudd på protokollen og fordi talen blir sett på som en innblanding i USAs politikk.

Alliert med republikanerne

Robert Danin i Council on Foreign Affairs sier at en tydelig endring er på gang når Netanyahu så tydelig allierer seg med Republikanerne mot Obama.

Republikanerne har de siste årene framstått som en sterkere støttespiller for Israel enn Demokratene, som er det partiet det store flertallet av amerikanske jøder stemmer på. Langt over 70 prosent av dem stemte på Obama.

Konservative evangeliske kristne, som er en viktig del av det republikanske grunnfjellet, er etter hvert langt mer ukritiske tilhengere av Israel enn mange jøder, som er blitt stadig mer skeptiske til den retningen Israel har tatt under Netanyahu.

Amerikanske jøder, som selv har kjent på diskriminering i USA, har ifølge meningsmålinger kamp mot diskriminering som et av sine viktigste prinsipper, og er de mest lojale demokratiske velgerne nest etter afroamerikanerne. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.