Russlands USA-ambassadør har opplyst at sjefen for den russiske utenriksetterretningen VSR, Sergej Narysjkin, møtte sine amerikanske motparter for å diskutere kampen mot terror.

To amerikanske tjenestemenn som ikke vil stå fram med navn, opplyser at Narysjkin hadde med seg Aleksandr Bortnikov, lederen for sikkerhetstjenesten FSB.

De to russiske etterretningssjefene ble ilagt sanksjoner i 2014 som et svar på Russlands rolle i uroen i Ukraina–Narysjkin av USA og Bortnikov av EU.

Droppet sanksjoner

De to russiske etterretningstoppenes besøk har vekket reaksjoner blant demokratene–ikke minst fordi besøket skjedde bare dager før det ble kjent at Trumps regjering har droppet å innføre nye sanksjoner mot Russland som Kongressen har vedtatt med stort flertall. Kongressen hadde satt mandag som frist for iverksettelsen av loven, som skulle være et svar på den russiske innblandingen i presidentvalget i 2016.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, har sendt et brev til USAs nasjonale etterretningssjef Dan Coats der han ber om at detaljene fra møtet 9. februar offentliggjøres.

Schumer sier sanksjonene mot Narysjkin innebærer strenge finansielle straffereaksjoner og forbud mot innreise til USA uten spesiell tillatelse.

CIA-sjefen forsvarer møte

Kilder i de amerikanske administrasjonen opplyser at CIA-sjef Mike Pompeo møtte Narysjkin og Bortnikov da de var i USA. I et brev torsdag forsvarer Pompeo møtet.

- Selv om Russland fortsatt er en motstander, ville vi satt amerikanske liv i større fare hvis vi overså muligheten til å samarbeide med de russiske tjenestene i kampen mot terrorisme, skriver CIA-sjefen.

(©NTB)