RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Demokrater truer med å stemme på McCain

HVEM VINNER? John McCain (i midten) tjener på den bitre nominasjonsstriden mellom Barack Obama og Hillary Clinton.
HVEM VINNER? John McCain (i midten) tjener på den bitre nominasjonsstriden mellom Barack Obama og Hillary Clinton. Foto: AFP
Sist oppdatert:
Nesten hver tredje Hillary-supporter vil heller stemme John McCain enn Barack Obama.

Det viser en fersk meningsmåling utført for Gallup.com. Målingen går langt i å bekrefte Demokratenes frykt, nemlig at Republikanerne vinner på den langdryge nominasjonskampen mellom Barack Obama og Hilllary Clinton.

Hele 28 prosent av de som åpent støtter Clinton sier de heller vil gi sin stemme til McCain enn Obama. Trenden er den samme i Obama-leiren, men de er mer skeptiske til McCain. 19 prosent av de spurte Obama-tilhengerne vil heller ha McCain enn Clinton som president.

Clinton kjemper videre
Barack Obama ligger best an til å vinne Demokratenes nominasjonskamp. Han han flere delegater enn Clinton, har vunnet i flere stater og har høyere oppslutning på nasjonal basis. Men Hillary har vunnet de store statene og klamrer seg til håpet om at en brakseier i Pennsylvania kan få Obama på defensiven.

Det betyr at slaget på Demokratisk side neppe er over før tidligst i juni, og det ser McCain nå ut til å tjene på.

Mens Clinton og Obama må fortsette nominasjonskampen, kan McCain forberede den såkalte lange presidentvalgkampen. I verste fall for Demokratene vil nominasjonsstriden fortsette fram til partiets landsmøte i Denver i august. Da vil kandidaten har kort tid til å skaffe seg en visepresidentkandidat og samle penger inn til valget i november.

Forventer McCain velger konservativt
Det er uklart om meningsmålingene reflekterer generell frustrasjon over den langdryge nominasjonskampen. Ifølge gallup.com er det sannsynlig at mange som nå truer med å forlate partiet, vil komme tilbake før valget.

Selv om målingen er godt nytt for McCain, er det også sviktende partilojalitet blant en del republikanere. McCain har lenge slitt med tilliten hos den konservative velgerskaren.

11 prosent av spurte republikanere sier de vil stemme på Demokratene, eller en uavhengig kandidat, dersom ikke McCain finner en visepresidentkandidat som er langt mer konservativ enn ham selv.

Meningsmålingen er utført fra 7. til 22. mars, og er basert på intervjuer med 6657 personer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere