RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Julia Timosjenko har støttet demonstrantene i Kiev fra fengselscellen. Nå ser det ut til at hun kan bli løslatt.
Julia Timosjenko har støttet demonstrantene i Kiev fra fengselscellen. Nå ser det ut til at hun kan bli løslatt. Foto: Gleb Garanich (Reuters / NTB scanpix)

Demonstranter skeptiske til avtale i Ukraina

Sist oppdatert:
De folkevalgte har endret grunnloven, innskrenket presidentens makt og vedtatt en lov som åpner for at opposisjonsleder Julia Timosjenko kan løslates. Spørsmålet er om det er nok til å blidgjøre demonstrantene.

Kiev (NTB-DPA-Reuters): På Uavhengighetsplassen i Kiev holdt demonstrantene fortsatt stand fredag kveld. De sier de har mistet all tillit til president Viktor Janukovitsj, og de misliker sterkt at han blir sittende noen måneder til. Nyvalget på president og nasjonalforsamling skal holdes innen desember, ifølge avtalen som presidenten og opposisjonsledere inngikk fredag.

– Folk tror ikke på ham, sier Nadija Kinsjtsjak til nyhetsbyrået TT. Ingen av dem som reporterne snakker med, tror at protestene er over.

Alle ser ut til å være glade for at de folkevalgte vil avsette innenriksministeren, men når det gjelder vedtaket om Timosjenko, er meningene delte. Noen liker henne, andre mener hun gjorde en dårlig jobb som statsminister.


Endret straffelov

Nasjonalforsamlingens vedtak innebærer at straffeloven blir endret slik at forholdene Timosjenko er dømt for, ikke lenger er straffbare.

Demonstrantene på Uavhengighetsplassen venter nå å se konkrete tiltak i etterkant av den underskrevne avtalen mellom presidenten og opposisjonslederne.


Timosjenko var en av lederne for oransjerevolusjonen i 2004. Hun ble i oktober 2011 dømt til sju års fengsel for maktmisbruk. Året før stilte hun som presidentkandidat, men tapte mot Janukovitsj med knapp margin.

Fakta: Fakta om Julia Timosjenko

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Julia Timosjenko ble født 27. november 1960 i Dnipropetrovsk, øst i Ukraina.

* Utdannet økonom og bygde seg opp en milliardformue som eier av et gassfirma.

* Energiminister i 2000, men fikk sparken på grunn av sin tette forbindelse til fremtredende oligarker og Ukrainas daværende president Leonid Kutsjma.

* En av lederne for massedemonstrasjonene i 2004, den såkalte oransjerevolusjonen. Det førte til at valget av Viktor Janukovitsj som president ble annullert, og det ble holdt omvalg. Valget ble deretter vunnet av opposisjonen.

* Statsminister fra januar 2005 til mars 2010.

* Ved presidentvalget i 2010 tapte hun mot Janukovitsj i andre runde.

* I oktober 2010 ble Timosjenko dømt til sju års fengsel for maktmisbruk etter at hun inngikk en gasskontrakt med Russland under sin statsministerperiode i 2009.

* I Ukrainas forhandlinger om en samarbeidsavtale med EU i 2013, var ett av EUs krav at Timosjenko skulle få reise til Tyskland for å få behandling for ryggplager. Samarbeidsavtalen ble aldri underskrevet.

* Ukrainas folkevalgte endret 21. februar 2014 straffeloven slik at Timosjenko kan løslates.

(Kilde: BBC, Ritzau) (©NTB)


Timosjenko har fra sin fengselscelle oppmuntret demonstrantene til å fortsette protestene. Da Ukraina forhandlet om en samarbeidsavtale med EU i fjor, krevde EU at Timosjenko skulle få reise til Tyskland for behandling for ryggplager. Samarbeidsavtalen ble aldri undertegnet fordi Janukovitsj trakk seg i siste liten.


USA-skepsis

Janukovitsj og opposisjonsledere ble tidligere fredag enige om en avtale som skal få slutt på volden i Ukraina. Men både Russland og USA uttrykte fredag en viss skepsis.


– Russland har ikke signert avtalen, men vil ønske velkommen et fredelig utfall, het det i en uttalelse fra russisk UD fredag kveld.

I USA sa en talsmann for Det hvite hus at «vi ennå ikke er i mål», og at president Barack Obama skal ha samtaler med sin russiske motpart Vladimir Putin fredag. Russland har hele tiden støttet Ukrainas president og har rettet kraftig kritikk mot EUs engasjement i Ukraina.


Ett av de viktigste punktene i avtalen var at grunnloven skulle endres slik at nasjonalforsamlingen får mer makt og president Janukovitsj mindre. Kort tid etter hadde de folkevalgte sørget for at grunnlovsendringen var et faktum, deretter fulgte de opp med en rekke vedtak, blant annet om at innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko skal avsettes.


Hatobjekt

Som sjef for opprørspolitiet er Zakhartsjenko blitt et hatobjekt for demonstrantene. Han har fått hovedansvaret for at flere titalls personer er drept i Kievs gater de siste dagene.

Spørsmålet er likevel om avtalen og de raske vedtakene vil være nok til å stagge demonstrantene i Kievs gater.


Ukrainas president Viktor Janukovitsj tar opposisjonsleder Vitaly Klitsjko i hånden etter signeringen. I bakgrunnen er Tyskland utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.«Maidan ikke fornøyd med dagens avtale. Flere hundre marsjerer mot nasjonalforsamlingen og presidentens kontorer nå. Og politiet har trukket seg ut», skrev Christopher Miller, redaktøren i nettavisen KyivPost, i en Twitter-melding fredag ettermiddag.

Nasjonalforsamlingen har også vedtatt at flere hundre personer som er blitt pågrepet under de tre måneder lange protestene, skal settes fri uten betingelser.

28 parlamentarikere forlot fredag regjeringspartiet og stemte for en rekke av forslagene som ble fremmet av opposisjonen. (©NTB)

Demonstranter var fortsatt samlet på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev fredag kveld.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere