*Nettavisen* Nyheter.

Demonstranter skeptiske til avtale i Ukraina

Julia Timosjenko har støttet demonstrantene i Kiev fra fengselscellen. Nå ser det ut til at hun kan bli løslatt. Foto: Gleb Garanich (Reuters / NTB scanpix)

De folkevalgte har endret grunnloven, innskrenket presidentens makt og vedtatt en lov som åpner for at opposisjonsleder Julia Timosjenko kan løslates. Spørsmålet er om det er nok til å blidgjøre demonstrantene.

21.02.14 21:20

Kiev (NTB-DPA-Reuters): På Uavhengighetsplassen i Kiev holdt demonstrantene fortsatt stand fredag kveld. De sier de har mistet all tillit til president Viktor Janukovitsj, og de misliker sterkt at han blir sittende noen måneder til. Nyvalget på president og nasjonalforsamling skal holdes innen desember, ifølge avtalen som presidenten og opposisjonsledere inngikk fredag.

– Folk tror ikke på ham, sier Nadija Kinsjtsjak til nyhetsbyrået TT. Ingen av dem som reporterne snakker med, tror at protestene er over.

Alle ser ut til å være glade for at de folkevalgte vil avsette innenriksministeren, men når det gjelder vedtaket om Timosjenko, er meningene delte. Noen liker henne, andre mener hun gjorde en dårlig jobb som statsminister.


Endret straffelov

Nasjonalforsamlingens vedtak innebærer at straffeloven blir endret slik at forholdene Timosjenko er dømt for, ikke lenger er straffbare.

Klikk på bildet for å forstørre.

Demonstrantene på Uavhengighetsplassen venter nå å se konkrete tiltak i etterkant av den underskrevne avtalen mellom presidenten og opposisjonslederne. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters / NTB scanpix)


Timosjenko var en av lederne for oransjerevolusjonen i 2004. Hun ble i oktober 2011 dømt til sju års fengsel for maktmisbruk. Året før stilte hun som presidentkandidat, men tapte mot Janukovitsj med knapp margin.

Fakta

Fakta om Julia Timosjenko


Timosjenko har fra sin fengselscelle oppmuntret demonstrantene til å fortsette protestene. Da Ukraina forhandlet om en samarbeidsavtale med EU i fjor, krevde EU at Timosjenko skulle få reise til Tyskland for behandling for ryggplager. Samarbeidsavtalen ble aldri undertegnet fordi Janukovitsj trakk seg i siste liten.


USA-skepsis

Janukovitsj og opposisjonsledere ble tidligere fredag enige om en avtale som skal få slutt på volden i Ukraina. Men både Russland og USA uttrykte fredag en viss skepsis.


– Russland har ikke signert avtalen, men vil ønske velkommen et fredelig utfall, het det i en uttalelse fra russisk UD fredag kveld.

I USA sa en talsmann for Det hvite hus at «vi ennå ikke er i mål», og at president Barack Obama skal ha samtaler med sin russiske motpart Vladimir Putin fredag. Russland har hele tiden støttet Ukrainas president og har rettet kraftig kritikk mot EUs engasjement i Ukraina.


Ett av de viktigste punktene i avtalen var at grunnloven skulle endres slik at nasjonalforsamlingen får mer makt og president Janukovitsj mindre. Kort tid etter hadde de folkevalgte sørget for at grunnlovsendringen var et faktum, deretter fulgte de opp med en rekke vedtak, blant annet om at innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko skal avsettes.


Hatobjekt

Som sjef for opprørspolitiet er Zakhartsjenko blitt et hatobjekt for demonstrantene. Han har fått hovedansvaret for at flere titalls personer er drept i Kievs gater de siste dagene.

Spørsmålet er likevel om avtalen og de raske vedtakene vil være nok til å stagge demonstrantene i Kievs gater.


Klikk på bildet for å forstørre.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj tar opposisjonsleder Vitaly Klitsjko i hånden etter signeringen. I bakgrunnen er Tyskland utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: Poolfoto (Reuters / NTB scanpix)«Maidan ikke fornøyd med dagens avtale. Flere hundre marsjerer mot nasjonalforsamlingen og presidentens kontorer nå. Og politiet har trukket seg ut», skrev Christopher Miller, redaktøren i nettavisen KyivPost, i en Twitter-melding fredag ettermiddag.

Nasjonalforsamlingen har også vedtatt at flere hundre personer som er blitt pågrepet under de tre måneder lange protestene, skal settes fri uten betingelser.

28 parlamentarikere forlot fredag regjeringspartiet og stemte for en rekke av forslagene som ble fremmet av opposisjonen. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Demonstranter var fortsatt samlet på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev fredag kveld. Foto: David Mdzinarishvili (Reuters / NTB scanpix)
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.