RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Demonstranter smadrer sperringer

Sist oppdatert:
6000 demonstranter har brutt seg gjennom politiets sperringer rundt G8-møtet i Heiligendamm. Se video.

Statslederne fra Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Russland og USA møtes i den tyske badebyen i dag og i morgen. Nå har 6000 demonstranter brutt seg gjennom politiets sperringer og inn i den såkalte sikkerhetssonen helt inn mot gjerdet som beskytter toppmøtet.

Ifølge den tyske avisa Ostsee-Zeitung har politiet nå satt inn tåregass, vannkanoner og batonger mot demonstrantene. Avisa skriver at stemningen i folkemengden er ladet og anspent.

- Demonstrantene brukte den såkalte «femfingertaktikken», og spredte seg i fem fløyer utover et større område over veien og inn i skogen. Politiet hadde ikke en sjanse til å stoppe alle, sier TV 2s reporter i Heiligendamm Elin Sørsdahl.

TV 2 Sumo: Video fra demonstrasjonene
TV 2 Sumo: TV 2 reporter Elin Sørsdahl rapporterer fra Rostock
TV 2 Sumo: Demonstrantene sperrer veien

16.000 politibetjenter og 1100 soldater skal beskytte verdenslederne.

Over to meter betong
Demonstrasjonen var opprinnelig fredelig, men ifølge det tyske magasinet Der Spiegel har nå det som kalles «Den svarte blokk» hengt seg på og begynt å samle steiner for å kaste mot politiet. De ikke-voldelige demonstrantene skal forsøke å overtale «Den svarte blokk» til å legge ned steinene. Demonstrantene har også blokkert veien ut av flyplassen i Heiligendamms naboby Rostock og en av de viktigste innfartsårene til Heiligendamm.

- Politiet forholder seg foreløpig rolige. Gjerdet er to og en halv meter høyt og av betong og stålnetting, så det skal noe til å komme seg over det, sa Elin Sørsdahl til Nettavisen litt over klokka tolv onsdag.

Norsk aktivist på plass
Den norske aktivisten Johannes Wilm er blant dem som ønsker å trosse politiet i dag.

- Dette er vel det minste vi kan gjøre for å vise at vi er villige til å risikere noe for å få fjernet verdens største terrorister fra makta. Vi opplever en utrolig støtte fra lokalbefolkningen som har heiet på oss under alle de siste dagenes demonstrasjoner og man får virkelig følelsen av at verden kan forandres, sa Wilm i en uttalelse i morges.

Ifølge Ekstra Bladet proklamerer også demonstrantene at de ikke vil gripe til vold med mindre politiet provoserer dem, og åpner dermed for en voldelig opptrapping. I folkemengden skal det være mange maskerte demonstranter.

Politiet setter kontinuerlig inn ekstramannskap ved hjelp av helikoptre for å vinne tilbake kontrollen over menneskemengdene.

Hindrer journalister
Fredelige demonstranter har også lykkes i å blokkere en bane som frakter de tilreisende journalistene mellom pressesenteret og møtehotellet der pressekonferansene skal avholdes.

- Dette gjør det vanskelig for noen av journalistene å komme seg på pressekonferanser, og vil dermed begrense medieoppmerksomheten som blir G8-toppene til del. Aktivistene ser nok dette som en meget vellykket aksjon, sier Elin Sørsdahl.

Nettavisen følger saken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere