RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Demonstrasjon endte fredelig

Sist oppdatert:
2000 marsjerte gjennom København.

Demonstrasjonen i København lørdag endte fredelig i Nørreborparken.

Godt over 2000 personer gikk Ungdomshuset på Nørrebro i to demonstrasjoner lørdag ettermiddag. Klokka 15 nådde de Rådhuspladsen, skriver Ekstra Bladet. Derfra gikk til videre til Nørrebro parken der det ble danset og spilt musikk til demonstrasjonen ble oppløst.

Se ferske bilder fra København nederst i saken!

Arrangørene av demonstrasjonen ønsker en fredelig lørdag i byen.

- Dette er en fredelig demonstration, og vi håper at alle vil oppføre seg rolig, sier medarrangør Kim Henriksen til Politiken.

Politiet er så langt fornøyde med den ikke-voldelig demonstrasjonen.

- Vi er svært fornøyde med hvordan demonstrasjonene har forløpt inntil videre, og vi håper at det fortsetter, sier politiets uteleder Anders Hejlesen til Politiken.

Nordmenn arrestert
Tidligere lørdag ble 120 personer arrestert etter razziaer i flere lokaler i København der det ble mistenkt at utenlandske demonstranter oppholdt seg, ifølge Ekstra Bladet.

Mange av de pågrepne er utlendinger, i første rekke nordmenn, svensker og tyskere, skriver Politiken. Også spanjoler, portugisere og en ire skal bære arrestert i lørdagens raid. ialt skal 19 nordmenn være arrestert.

- De blir i første omgang utvist fra Danmark, sier informasjonssjef for København-politiet, Flemming Steen Munch, til TV 2 Nyhetene.

Med disse arrestasjonene er til sammen 600 personer pågrepet av politiet i forbindelse med demonstrasjonene i København.

Skylder på utlendinger
I København skylder nå mange hærverket og volden som foregår på tilreisende utlendinger. Politiet gikk i dag spesielt inn for å finne utenlandske aktivister slik at disse kan utvises, ifølge Politiken.

Sju adresser i Nørrebrosområdet ble ransaket ut fra opplysninger på aktivistenes egne hjemmesider.

Blant aktivistene som ble pågrepet lørdag formiddag er også medlemmene i demonstrantenes rettsgruppe, som har blitt nedsatt for å bistå pågrepne og fengslede demonstranter, skriver Ekstra Bladet.

- Liv kan gå tapt
Den organiserte volden i København ryster politi og beboere.

- Det kan veldig fort gå liv tapt i København, sier TV 2s reporter på stedet, Elin Sørsdahl, til Nettavisen.

Lørdag morgen sto det flere nedbrente biler i gatene i Nørrebro. Rester etter branner og knuste ruter var overalt etter nok en natt med voldsomme ødeleggelser.

- Det ser ut som en krigssone her, sier Sørsdahl.

Rystet over ødeleggelsestrangen
Politiet i København er sjokkerte over ødeleggelsestrangen som driver aktivistene.

- Vi har kanskje undervurdert at så mange av deltakerne synes å være uten noen form for respekt for andres eiendom og liv, sa politiets infosjef Flemming Munch til dansk TV 2 natt til lørdag.

- For den harde kjernen er litt av målet å skape uro og ødeleggelser. Det gir et adrenalinkick for dem, sier TV 2s reporter Elin Sørsdahl, som har snakket med mange av demonstrantene.

Kjede-SMSer går nå som ild i tørt gress i Danmark, og oppfordrer folk om å gjenoppta protestene, skriver Politiken. Det ventes nye demonstrasjoner i kveld.

Dansk presse melder at det skal arbeides med å finne en løsning på konflikten gjennom uoffisielle kontakter mellom myndigheter og ungdommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere