Demonstrerte mot Nobelkomiteen

Foto: (Foto: Øyvind Ludt/TV 2 Nettavisen)

NOBELINSTITUTTET (TV 2 Nettavisen): En gruppe eksiliranere ga høylytt uttrykk for sin misnøye med Den norske nobelkomiteen tirsdag. – Å gi Shirin Ebadi fredsprisen er et politisk valg, mente demonstrantene.

09.12.03 15:49

For noen iranere er Ebadi altfor sekulær, mens for mange er ikke Shirin Ebadi radikal nok. En gruppe demonstranter fra Arbeidernes kommunistparti i Iran og Organisasjonen for kvinners frigjøring i Iran, overdøvet til tider tirsdagens pressekonferanse på Nobelinstituttet med sine rop fra Parkveien.

- Politisk valg
Demonstrantene viste sin misnøye ikke direkte med Shirin Ebadi, men med Den norske nobelkomiteen. Demonstrantene mener at komiteen har tatt et klart politisk valg ved å gi Fredsprisen til Ebadi. De mener at vestlige regjeringer gjennom prisen vil tøyle regjeringen i Iran, men ikke bli kvitt den.

Demonstrantene reagerer på at Ebadi nå blir sett på som en representant for meningene til folket i Irak. Demonstrantene kaller Ebadi en reformist som vil forsøke å forandre den iranske islamske regjeringen med reformer, mens folket i virkeligheten ønsker en radikal revolusjon.

- Dette undergraver det iranske folkets egne ønsker om frihet og menneskerettigheter. Hun representerer bare et reformistisk syn på regjeringen, sier dansk-iranske Nahid Riazi som var på plass utenfor Nobelinstituttet.

- Skamløst av Ebadi
Demonstrantene mener også at utsagn om at islam og menneskerettigheter ikke strider mot hverandre, er feil.

- Shirin Ebadi kunne brukt muligheten hun nå har til å trekke verdens oppmerksomhet mot den grove urettferdigheten kvinner og folk i Iran er utsatt for, og dermed vunnet respekten til verdens folk. Det har hun ikke gjort. I stedet erklærte hun skamløst at det ikke er noen motsetning mellom islam, muslimske lover og menneskerettigheter, og ba Den islamittiske iranske republikken, denne mest, kriminelle, kvinnefiendlige og barbariske regjeringen, om å slutte seg til henne, heter det i en uttalelse fra demonstrantene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.