RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Demonstrerte mot Nobelkomiteen

(Foto: Øyvind Ludt/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
NOBELINSTITUTTET (TV 2 Nettavisen): En gruppe eksiliranere ga høylytt uttrykk for sin misnøye med Den norske nobelkomiteen tirsdag. – Å gi Shirin Ebadi fredsprisen er et politisk valg, mente demonstrantene.

For noen iranere er Ebadi altfor sekulær, mens for mange er ikke Shirin Ebadi radikal nok. En gruppe demonstranter fra Arbeidernes kommunistparti i Iran og Organisasjonen for kvinners frigjøring i Iran, overdøvet til tider tirsdagens pressekonferanse på Nobelinstituttet med sine rop fra Parkveien.

- Politisk valg
Demonstrantene viste sin misnøye ikke direkte med Shirin Ebadi, men med Den norske nobelkomiteen. Demonstrantene mener at komiteen har tatt et klart politisk valg ved å gi Fredsprisen til Ebadi. De mener at vestlige regjeringer gjennom prisen vil tøyle regjeringen i Iran, men ikke bli kvitt den.

Demonstrantene reagerer på at Ebadi nå blir sett på som en representant for meningene til folket i Irak. Demonstrantene kaller Ebadi en reformist som vil forsøke å forandre den iranske islamske regjeringen med reformer, mens folket i virkeligheten ønsker en radikal revolusjon.

- Dette undergraver det iranske folkets egne ønsker om frihet og menneskerettigheter. Hun representerer bare et reformistisk syn på regjeringen, sier dansk-iranske Nahid Riazi som var på plass utenfor Nobelinstituttet.

- Skamløst av Ebadi
Demonstrantene mener også at utsagn om at islam og menneskerettigheter ikke strider mot hverandre, er feil.

- Shirin Ebadi kunne brukt muligheten hun nå har til å trekke verdens oppmerksomhet mot den grove urettferdigheten kvinner og folk i Iran er utsatt for, og dermed vunnet respekten til verdens folk. Det har hun ikke gjort. I stedet erklærte hun skamløst at det ikke er noen motsetning mellom islam, muslimske lover og menneskerettigheter, og ba Den islamittiske iranske republikken, denne mest, kriminelle, kvinnefiendlige og barbariske regjeringen, om å slutte seg til henne, heter det i en uttalelse fra demonstrantene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere