RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Den blodigste måneden

Problemene tårner seg opp for den amerikanske okkupasjonsmakten i Irak, og november ble den blodigste måneden siden krigen startet i mars.

I løpet av helgen ble 14 mennesker fra fem forskjellige land drept i det som ser ut til å være nøye planlagte angrep i Irak. Bare dager etter at USAs president var på lynvisitt i Bagdad angrep hans motstandere sivile leiearbeidere, etterretningsagenter, diplomater og soldater.

Søndag kveld kulminerte det hele med at amerikanske soldater tok livet av 54 personer da to kolonner ble angrepet i byen Samarra. Minst åtte sivile skal være blant de drepte.

I løpet av november ble 105 amerikanske og allierte soldater drept i Irak. Blant dem er 19 italienere som døde i et selvmordsangrep i Nassiriyah og 17 amerikanske soldater som miste livet da to Black Hawk-helikoptre krasjet etter å ha blitt utsatt for et rakettangrep.

Til sammenlikning mistet 115 amerikanske soldater livet i kamphandlinger fra krigen startet i mars, til Bush annonserte at de største kamphandlingene var over 1. mai.

Dersom man legger til at seks amerikanske soldater ble drept i Afghanistan i november, er fasiten at november 2003 er den verste måneden for USAs militære styrker siden februar 1991 da 162 amerikanske soldater ble drept i den første Gulf-krigen.

De verste dagene:
2. november: 15 soldater ble drept da helikopteret de satt i ble skutt ned nær Amiryah. Samtidig dør en amerikansk soldat etter et bombeangrep i Bagdad.

7. november: Seks soldater ble drept da helikopteret deres ble beskutt nær Saddam Husseins hjemby Tikrit. En annen soldat mistet livet i et granatangrep i Mosul.

12. november: 19 italienske soldater ble drept i et selvmordsangrep mot deres hovedkvarter i Nassiriyah. En amerikansk soldat ble drept av en bombe i Bagdad.

15. november: 17 soldater mistet livet da to Black Hawk-helikoptre krasjet etter at de trolig ble utsatt for et rakettangrep. En soldat blir drept i et bombeangrep i Bagdad.

23. november: Fem amerikanske soldater ble drept i tre forskjellige hendelser.

29. november: Sju spanske etterretningsoffiserer ble drept nær Hillah i et geriljaangrep. To japanske diplomater og deres irakiske sjåfør ble drept nær Tikrit. To amerikanske soldater ble drept nær den syriske grensen. En colombiansk entrepenør ble drept i Balad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere