RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den første røyken var svart

Sist oppdatert:
Når det stiger hvit røyk fra denne pipa har verden fått en ny pave, men den første røyken var svart.

Se Vatikanets eget web-kamera som overvåker pipen konstant:
Lav båndbredde
Medium båndbredde
Bredbånd

Like etter klokka åtte mandag kveld steg det svart røyk opp fra pipen på Det sixtinske kapell. Det betyr at kardinalene har hatt en valgomgang uten å ha fått en ny pave.

115 kardinaler
I en høyverdig prosesjon gikk kardinalene kledt i dyprøde kapper inn i kapellet der pavevalget skal finne sted. Like før halv seks var alle kardinalene inne og ble døren til kapellet låst.

Kardinal Joseph Ratzinger ledet prosesjonen med en bønn om at «Herren som leder våre hjerter med kjærlighet» vil opplyse alle de 115 valgmennene.

Ratzinger er selv favoritt til å bli valgt. Ratzinger er en ytterst konservativ katolikk og har fått kallenavnet «Guds rottweiler».

Det er ventet at det vil finne sted en avstemning i løpet av kvelden, men at dette ikke er nok for at en ny pave skal bli valgt. Trolig vil det derfor stige svart røyk opp fra pipen på Det Sixtinske kapell, slik tradisjonen tilsier.

Det er forbudt for kardinalene å kommunisere med omverdenen før en ny pave er valgt. I de første rundene trengs det to tredjedels majoritet for at verdens 1,1 milliarder katolikker skal få sin nye pave.

Det kan ta flere dager og til og med uker før en ny pave ser dagens lys. Det siste århundret har et gjennomsnittlig pavevalg vart i tre dager. Når en ny pave endelig er valgt vil det stige hvit røyk opp fra pipen i Det sixtinske kapell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere